Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bildspel! Nobelfesten i Blå Hallen har börjat

10 dec, 2009, 19:34 
Agneta Nisbeth
Annons
trappannobel

Honnörsbordets gäster skrider försiktigt nerför trappan på Nobelfesten i Blå Hallen. Det är nästan så att övriga gäster håller andan… Klackarna är höga och de 42 trappstegen är såphala…

Alla gäster förutom kungligheterna, pristagarna och politiker, förärade hedersplatser, sitter på plats när honnörsbordets gäster dyker upp i trappan. Det är en magnifik fest och till de 63 borden i Blå Hallen har det använts 470 meter duk, 8 274 tallrikar, 5 516 glas och 9653 bestick. 240 kyparna serverar 1379 gäster!

I år är inte Fredrik Reinfeldt närvarande på grund av ett möte i Bryssel, istället sitter näringslivsminister och vice statsministern Maud Olofsson vid honnörsbordet tillsammans med pristagarna och kungligheterna. Statsministern är själv gäst och pristagare på en middag i Bryssel efter att ha utsetts till årets europé av tidningen Tribune.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den kvinna som har fått den förnämsta placeringen, kungen på sin vänstra sida, är kemiprofessor Ada Yonath.

Vid honnörsbordet hittar vi också Madeleines fästman Jonas Bergström som har grevinnan Bettina Bernadotte till bordet. Prins Carl Philip har fysikpristagaren Willard Boyles fru Betty till bordet. En lyckad placering då Betty är konstnär och har ett eget galleri. Vi gissar att de inte kommer saknas ämnen att prata om!
Prinsessan Madeleine har lite mindre matchning med sin bordsherre – ekonomipristagaren Oliver Williamson. Här hade det vara bra om prinsessan hade varit intresserad av flugfiske, som förutom forskning är Wiliamsons passion.
Kronprinsessan Victoria leddes till bordet av kemipristagaren Venkatraman Ramakrishnan. Och som det sociala proffs hon är, kronprinsessan Victoria, kommer ingen pinsam tystnad att infinna sig.

Äntligen är allt på plats!

Och vi gläds åt kungafamiljen nu ser betydligt mer samlade ut än de gjorde vid sin sena ankomst till prisutdelningen i Konserthuset (4 minuter är lång väntan i sammanhanget!). Nu låg drottning Silvias lockar på plats, den lösa hårlock som hängde i drottning Silvias nacke, en lock som inte hunnits svepas med i uppsättningen, hade “tämjts”. Även prinsessan Madeleines hår var rätt…”frizzy” under prisutdelningen och hade nu rättats till. Det verkade som kronprinsessan Victoria var den enda som tycktes ha hunnit få coiffyren klar i tid, sin vackert slingade chinjong.

Annons

Årets meny

Lika hemligt som vanligt, men nu vet vi. Det här är vad gästerna serveras:

Förrätt: Hummerconsommé med skaldjurstartar, hummer och Kalixlöjrom.

Varmrätt: Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås.

Dessert: Citron och färskostmousse med havtornssorbet

Ansvarig för årets menykomposition är Niclas Wahlström från Den Gyldene Freden och konditorn Magnsu Johansson från dessertrestaurangen Xoxo.

 

[smooth=id: 175; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Eva Österlind och Marianne Rolfstadius

Foto. Charles Hammarsten

Följ Nobelfirandet även på våra bloggar:

 

Annons