Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Det här betyder kungligheternas Nobelsmycken

10 dec, 2015, 13:00 
Agneta Nisbeth
Annons
NobelMadeleineCarlPhilip

Det må vara 2015 men kungligheter går aldrig på flotta frackmiddagar utan sina ordnar. Men vad är det som gnistrar på de kungliga damernas klänningar och på herrarnas frackar?

Ordnar bärs för att visa värdighet och status och insignierna kallas de fysiska föremål som symboliserar orden. Kraschanen är det stora dekorerade kors som både damer och herrar bär. Ordet kommer från franskans crachat som betyder spottloska men dess innebörd förstås kanske bäst på danska; där kallas den brystestjerne, alltså bröststjärna.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
SilviaNobel1

Kraschanen ska sitta på den vänstra sidan mellan midja och byst. Har man flera sätts de i ordning med finaste kraschan högst upp, men det får aldrig vara fler än fyra fyra kraschaner samtidigt.

Annons

Agraff kallas det briljantinfattade miniporträttet av regenten som de kungliga damerna bär i galasammanhang. Vår svenska kungafamilj bär den även under privata tillställningar som en hyllning kungen.

DopSofia

Prinsessan Sofia bar sin agraff första gången under prins Nicolas dop.

En regerande drottning har sin företrädare porträtterad. Danska Margrethes har alltså sin far, kung Frederik IX, intill hjärtat medan hennes svärdöttrar bär agraffer med dronningens porträtt.

Tittar ni lite extra på drottingens kraschan ser ni att den är briljantbeströdd. Den är den enda i sitt slag och delades ut på konungens särskilda befallning. En gåva från kungen, med andra ord!

Annons
Silviaordnar

Serafimerordens ljusblå band bärs från höger till vänster och längst ner fäster damerna ordenskorset. Herrarnas ordenskors hänger i ett band runt kragen. 2012 hade prins Daniel ännu inte förlänats Nordstjärneorden.

DanielNobel2012

Under 2013 års Nobelfest gnistrade det däremot ordentligt runt halsen. Då bar han för första gången Nordstjärnerordens kors i svart band runt halsen (precis som kungen och prins Carl Philip). Kungen bär flera kraschaner och de placeras efter värdighet. Finaste orden, alltså serafimerorden, sätts högst upp.

DanielNobel

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures, All Over Press, Ibl.

Annons