Drottning Silvias alla Nobelklänningar

drottning silvias alla nobelklänningar
Drottningen har burit 43 Nobelklänning mellan 1976 till 2018. Se alla här!
Annons

Drottningen av Nobel. Silvia har bara missat en enda Nobelfest sedan debuten 1976. Genom åren har det blivit många sittningar i Blå hallen och lika många tjusiga aftonklänningar. Hon har nästan hunnit bära alla regnbågens färger och matchat dem med glamourösa frisyrer signerade hovfrisören Peter Hägelstam.

Annons

Silvia har en förkärlek för långa ärmar och spetsapplikationer och hon älskar färg! Pastelliga och dova kulörer är inte drottningens melodi. Förra året fick vi ju dessutom se kronprinsessan i mamma Silvias Nina Ricci-blåsa, från 1995. Victoria valde dock att matcha klänningen med en låg knut istället för en tuperad frisyr, som drottningen.

Drottning Silvias alla Nobelklänningar

Hon började sin klänningsresa i en gul Dior-klänning och vid den här tidpunkten väntade hon dessutom kronprinsessan Victoria. Men det var det ingen som visste om just då. Och förra året, 42 år senare, visade Silvia att hon fortfarande håller stilen! Då bar hon en grön sidenklänning från favoritmärket Georg et Arend.

Annons
drottning silvia nobelfesten 2018
Drottning Silvia på 2018 års Nobelfest.

Vilken Silvia-klänning tycker ni bäst om?

Bordplaceringen på Nobelfesten 2019

Drottningen och kronprinsessan Victoria har å sin sida alltid Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin mellan sig och han sitter mitt emot kungen. På deras andra sidor brukar fysikpristagarna sitta, det kanske högst rankade priset i och med att det var Alfred Nobels egna yrke. Kungen får alltid Carl-Henriks fru till bordet samt fysikpristagarens fru. Detta innebär att även prins Daniel brukar få socialisera med fysikpristagarens fru.

Annons

Längre ner på honnörsbordet sitter vissa ministrar samt statsministern och ledare för olika stiftelser kopplade till Nobelpriset.

Kungliga smycken på Nobel

När det gäller tiaror och diadem lånar de kungliga kvinnorna smycken mellan sig. Kronprinsessan Victoria varierar sig ofta och kan välja allt från Stråldiademet till Prinsessan Sibyllas diadem, medan prinsessan Sofia har sitt privata diadem som hon varierar med pärlor, diamanter eller smaragder. Drottning Silvias smyckeskåp är dock off limit för prinsessorna. Hon väljer ofta Drottning Sofias diadem, men kan även slå till med pampigare val som det Leuchtenbergska safirgarnityret.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Drottning Silvias alla Nobelklänningar”

 1. Catrin skriver: 9 december, 2019

  Borde ni inte också nämna Björn Axén som stod för de fantastiska frisyrerna i många år…?Vad gäller favoritdesigner varierar de från artikel till artikel…!


 2. Minna skriver: 9 december, 2019

  Vackraste av alla


 3. ancibergfeldt skriver: 9 december, 2019

  Tjatigt om alla klänningar år efter
  År.

  Kom med något annat!


 4. Camilla skriver: 10 december, 2019

  Mina favoriter är helt klart 1986 och 2013


 5. Gunnel skriver: 10 december, 2019

  1982 var mycket vacker, och sedan gillade jag verkligen 2014, 2012, 2008,2003, 1984 och 1979!

  Vore kul att se någon av dessa vackra klänningar återkomma på Victoria, Madeleine eller Sofia.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar