Drottning Silvias alla Nobelklänningar

drottning silvias alla nobelklänningar

Drottningen har burit 43 Nobelklänning mellan 1976 till 2018. Se alla här!

Drottningen av Nobel. Silvia har bara missat en enda Nobelfest sedan debuten 1976. Genom åren har det blivit många sittningar i Blå hallen och lika många tjusiga aftonklänningar. Hon har nästan hunnit bära alla regnbågens färger och matchat dem med glamourösa frisyrer signerade hovfrisören Peter Hägelstam.

Silvia har en förkärlek för långa ärmar och spetsapplikationer och hon älskar färg! Pastelliga och dova kulörer är inte drottningens melodi. Förra året fick vi ju dessutom se kronprinsessan i mamma Silvias Nina Ricci-blåsa, från 1995. Victoria valde dock att matcha klänningen med en låg knut istället för en tuperad frisyr, som drottningen.

Drottning Silvias alla Nobelklänningar

Hon började sin klänningsresa i en gul Dior-klänning och vid den här tidpunkten väntade hon dessutom kronprinsessan Victoria. Men det var det ingen som visste om just då. Och förra året, 42 år senare, visade Silvia att hon fortfarande håller stilen! Då bar hon en grön sidenklänning från favoritmärket Georg et Arend.

drottning silvia nobelfesten 2018

Drottning Silvia på 2018 års Nobelfest.

Vilken Silvia-klänning tycker ni bäst om?

Drottning Silvia, Nobelfesten 2018.

2017. Drottningen i en lila klänning från Georg et Arend.

2017. Drottning Silvia i Georg et Arend.

2016. En magnifik klänning med silverpaljetter i olika storlekar.

2015. Silvia i en röd majestätisk blåsa.

2014. Drottningen i turkos sidenduschess med pärlbroderier.

2013. Drottningen i en hallonröd sidenchiffong med swarowskikristaller.

2012. En lila döm med spets och spetsapplikationer.

2011. Klänning i aprikos och guldfärgad brokad.

2010. Drottningen i grönsidenduchess.

2009. Drottningen i pastellgul klänning med ljusrosa broderier.

2008. Drottningen i isblå sidenklänning och pastellrosa broderier. Design Jacques Zehnder.

2007. En helplisserade klänning i sidenchiffong designades av japanska Yuki.

2006. Vit miniplisserad klänning, skapad av Yuki.

2005. Kornblå dröm av Jacques Zehnder.

2004. Design av Jacques Zehnder.

2003. En cerisrosa i siden och ull. Tyget kommer från prinsessan Madeleines favorit Valentino, men det ärJacques Zehnder som har designat den.

2002. Det här året valde drottningen för första gången att röra sig bort från de vida kjolarna. Klänningen är i silverbroderad chiffong och klarblått thaisiden. Design Jørgen Bender.

2001. Den här klänningen från Nina Ricci bar drottningen för första gången vid kungaparets silverbröllop i juni samma år. En som förälskade sig i den gnistrande tyllkjolen och det pärlbroderade livet var prinsessan Madeleine som 13 år senare svidade om till just denna klänning under sin bröllopsfest.

2000. Stålgrå klänning signerad Jacques Zehnder.

1999. Klänningen i ljusrosa sidenbrokad med guldrosor. Design Jacques Zehnder.

1998. Drottningen i aprikosfärgad siden med pärlbroderad spets. Design Jacques Zehnder.

1997. Nina Ricci låg bakom denna dramatiska kreation med extra allt. Det svart rosenmönster är tryckt på den turkosblå sidenduchessen.

1996. Klänning i grönt och guld. Design Jacques Zehnder.

1995. Drottningen i trefärgad taftkreation från Nina Ricci.

1994. Svart och vit klänning i zibeline av monsieur Jacques Zehnder.

1993. En klänning som många kännare framhåller som drottning Silvias vackraste Nobelklänning. "Det är en klänning som bara är. Den är naturligtvis speciell med alla sina volanger och rosetter, men jag tyckte den var väldigt härlig och ja, djärv" har hon själv sagt. Design Nina Ricci.

1992. Korallfärgad sidencuchess med pärlapplikationer. Design Jørgen Bender.

1991. Drottningen i klarröd sidenduchess med pärlbroderier. Mest uppmärksamhet det här året fick dock drottningens frisyr som hovfrisör Björn Axén fäst orkidéer i. Klänningen designades av Jørgen Bender.

1990. Ateljé Felicitas skapade den här klänningen av märkblå bomullssammet och brysselspetsar. Drottningen valde att bära en enklare klänning i dov färg eftersom hennes pappa hade avlidit.

1989. 1980-talet sista Nobelklänning blev en knallig kreation i turkos sidenduchess med pärlbroderat liv. Design Jørgen Bender.

1988. Drottningen i cerisrosa klänning i broderad duchess. Klänningens kjol ska likna blomblad. Design Jørgen Bender.

1987. den gröna Nobelklänningen gjorde till kungens 40-årsdag ett år tidigare. Design Jørgen Bender.

1986. Drottningen i violett sidentaft. Ringningen och överkjolens skärning är kantade med kristaller och glaspärlor. Design Jørgen Bender.

1985. En riktig färgexplotion! Jørgen Bender skapade klänningen i kanariegul faille med utanpåliggande applikationer i form av blommor.

1984. Ärmlös klänning i vit tyll med silverbroderier. Design Jørgen Bender.

1983. Den här 80-talskaramellen med vid kjol och stora puffärmar syddes upp inför kungaparets statsbesök i Finland. Lägg märke till Silvias val av de cerisrosa ädeltopaserna till den ljus bordeauxfärgade klänningen. Design Jørgen Bender.

1982. Klänning i vit faille. Livet är broderat med pärlor och kristaller. Design Jørgen Bender.

Silvia 1981.

1979. Prinsessan Lilians favoritskräddare Elizabeth Wondrake anlitades för att göra den här klänningen i fyra lager av chiffong.

1978. Hovsömmerskan Olga Persson skapade denna klänning till drottningen när hon väntade prins Carl Philip.

1977. Chiffongklänning med invävt paisleymönster. Kari Qviberg skapade klänningen men Olga Persson arbetade om den inför Nobelfesten.

1976. En gravid drottning i solgul chiffong från Dior.

Bordplaceringen på Nobelfesten 2019

Drottningen och kronprinsessan Victoria har å sin sida alltid Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin mellan sig och han sitter mitt emot kungen. På deras andra sidor brukar fysikpristagarna sitta, det kanske högst rankade priset i och med att det var Alfred Nobels egna yrke. Kungen får alltid Carl-Henriks fru till bordet samt fysikpristagarens fru. Detta innebär att även prins Daniel brukar få socialisera med fysikpristagarens fru.

Längre ner på honnörsbordet sitter vissa ministrar samt statsministern och ledare för olika stiftelser kopplade till Nobelpriset.

Kungliga smycken på Nobel

När det gäller tiaror och diadem lånar de kungliga kvinnorna smycken mellan sig. Kronprinsessan Victoria varierar sig ofta och kan välja allt från Stråldiademet till Prinsessan Sibyllas diadem, medan prinsessan Sofia har sitt privata diadem som hon varierar med pärlor, diamanter eller smaragder. Drottning Silvias smyckeskåp är dock off limit för prinsessorna. Hon väljer ofta Drottning Sofias diadem, men kan även slå till med pampigare val som det Leuchtenbergska safirgarnityret.

Foto: TT