Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias problem i SVT:s direktsändning av Nobel – tvingas dölja det helt

10 dec, 2023, 16:45 
AvPer Lidholm
STOCKHOLM, SVERIGE 20231210Drottning Silvia vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Drottning Silvia anlände som vanligt i strålande skrud till Nobelfesten 2023.
Men hon tvingas samtidigt dölja ett problem – som tv-tittarna inte vet om.

Annons

Det blev som vanligt succé när våra kungligheter gjorde entré på Nobels prisutdelning. Och allt som oftast var det just trion Victoria, Sofia och Silvia som kanske drog åt sig de starkaste rubrikerna.

SE KLIPPET! Här anländer kungafamiljen till NobelfirandetBrand logo
SE KLIPPET! Här anländer kungafamiljen till Nobelfirandet

För vår drottning äntrade Konserthuset i Stockholm med en otroligt iögonfallande klänning i puderrosa, som även var smyckad med flera vackra detaljer.

– Jag tycker alltid att Nobelfesten är när drottning Silvia skiner. Hon gör sig väldigt bra i galaklänning. Ofta har hon väldigt mycket färg, men i år har hon valt en lugnare färg med väldigt vacker brodyr som hon kompletterar med ett maffigt diadem, säger smyckesexperten Hanna Hellberg till Svensk Dam.

Den som har koll på Silvias olika kreationer genom åren kan mycket väl ha känt igen klänningen – för drottningen har nämligen burit denna vackra långklänning förut: På en fest för drottning Margrethe i Danmark förra året.

Annons

Silvias återbruk stannar inte där. Diademet som hon använder på årets fest är från början drottning Sofias diadem, som också är det diadem hon burit flest gånger på Nobel, rapporterar Elle.

Dolda problemet med Silvias diadem

Enligt Aftonbladet var det också just dett diadem som Silvia bar på sin allra första nobelfest 1976. Det är ett gammalt diadem som tillverkades runt 1850 och det är svårt att inte bländas av dess skönhet.

Drottning Silvia, prins Daniel och kung Carl Gustaf på Nobel 2023.
Silvia strålar på årets Nobelfest 2023.

Men trots att Silvia flera gånger om valt diademet finns ett problem. Något som hovexperten Jenny Alexandersson vittnar om för Aftonbladet:

”Det är stelt och tungt och inte ledat vilket gör det svårt att bära och ganska obekvämt”, förklarar hon.

För Silvia väntar alltså otaliga nobeltimmar med en huvudbonad som kanske är mer vacker än bekväm.

Annons

Men som vanligt brukar drottningen vara en mästare på att visa sig från sin bästa sida vid de här stora stunderna, och eventuell sveda och värk efter kvällen med diademet får bli morgondagens problem.

Experten om Silvias diadem: ”Kräver sin drottning”

För är det något vi lärt under åren med nobel är det att stilen, klänningarna, kreationerna är a och o. Något som också Jenny Alexandersson påpekar i sin utläggning om det obekväma diademet:

”Men det verkar passa drottningens huvudform”, konstaterar hovexperten.

Smyckesexperten Hanna Hellberg håller med.
– Det är absolut inget nybörjardiadem. Det är stort och maffigt att bära och väldigt drottninglikt, men om det är någon som har rutin och vana att bära det här så är det Silvia. Det kräver sin drottning att bära upp ett sånt diadem. Vill man vara fin får man lida pin.

Så vissa bekymmer till trots: Det här är ett diadem som vår drottning fullständigt strålar i och oavsett potentiella problem lär Silvia inte låta den här okända detaljen förstöra hennes kväll!

Foto: TT

Annons