Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fredspriset! Haakon och Mette-Marit på Nobel 2019

10 dec, 2019, 13:07 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
Nobelfesten 2019 är igång! Den norska kungafamiljen har precis anlänt till rådhuset i Oslo och Haakon och Mette-Marit verkar kärare än någonsin!
Annons

Det är inte bara i Sverige som det råder Nobel-yra. Just nu riktar vi våra blickar mot Norge. Det är nämligen där festligheterna börjar!

Nobelfesten 2019 startar med fredspriset i Oslo

Den norska kungafamiljen representeras dagen till ära av kung Haralds, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. Kungligheterna har precis anlänt till Oslo rådhus för att hylla Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, 43, som tilldelas 2019 års fredspris.

kronprinsessan mette-marit nobels fredspris 2019
Det var ett muntert, kungligt gäng som gjorde entré i Oslos rådhus.

Han tilldelas priset med motiveringen:

Abiy Ahmed får priset för ”sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Annons

Kärleksblickarna mellan Mette-Marit och Haakon

Det var ett lyckligt kronprinspar som klev ur de kungliga säkerhetsbilarna utanför rådhusets entré. Förra året meddelade det norska hovet att Mette-Marit lider av en svår, kronisk lungsjukdom som tvingar henne avstå kungliga åtagandet under perioder. Men i dag är det en pigg och glad kronprinsessa som representerar kungahuset vid sin makes sida.

kungafamiljens fredspris
Kungafamiljen i Oslos rådhus för att hylla fredspristagaren.

De verkar, som alla andra i bänkraderna, tagna av pristagaren Abiy Ahmeds viktiga arbete men passar då och då ge varandra kärleksfulla blickar. Dessutom håller de varandra i handen.

Matte-Marit och Haakon
Mette-Marit och Haakon håller varandras händer.

Därför delas fredspriset ut i Norge

Det är faktiskt inte helt klarlagt varför fredspriset delas ut i Norge – och inte Sverige. Men när Alfred Nobel skrev sitt testamente var länderna i union med varandra och Stortinget en institution som engagerade sig i internationella fredsarbeten. Därför har man antagit att Alfred Nobel tyckte att norrmännen var kompetenta nog att sätta ihop en egen kommitté för att varje år utse nya pristagare. Nobel motiverade dock inte sitt val i testamentet.

Foto: SVT, TT

Annons