Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allt du behöver veta om den vackra dukningen under Nobel

07 dec, 2017, 14:00 UPPDATERAD 09 dec, 2022, 09:26
AvMalin Ny
Nobelmiddagens dukning är planerad in i minsta detalj.
Nobelmiddagens dukning är planerad in i minsta detalj.
Snart är det dags för årets största fest!
Annons

Nobelbanketten närmar sig – och här är allt du behöver veta om Nobeldukningen i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Dukningen under Nobelmiddagen är planerad in i minsta detalj, och är framtagen av några av Sveriges främsta formgivare.

Nobelservisen – tallrikar

Nobelservisen invigdes vid Nobelprisets 90-årsjubileum. Kvinnan bakom porslinet i servisen är Karin Björkquist – en av Sveriges allra främsta designers. För sitt bidrag till Nobelservisen belönades hon med utmärkelsen “Utmärkt svensk form”.

Tallriken finns i fyra färger och ska symbolisera de fyra årstiderna, fyra kontinenter och även en del av Nobelpriserna. Vitt står för sommar, Afrika och kemipriset. Grönt är vår, Amerika och fysikpriset. Blått symboliserar vinter, Europa och litteraturpriset medan gult står för höst, Asien och medicinpriset.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Tallrikar ur Nobelservisen, designade av Karin Björkquist
Tallrikar och porslin ur Nobelservisen, designade av Karin Björkquist, är en del av dukningen på Nobelfesten.

Nobelservisen – glas och bestick

Glasen och besticken till Nobelservisen har Gunnar Cyrén designat, för Orrefors. Champagneglasen är betydligt bredare än vanliga varianter, och det beror på att det inte är champagneglas man dricker ur – utan martiniglas. Anledningen ska vara att den vida öppningen ska underlätta vid serveringen av den bubblande drycken och göra att den går så snabbt och smidigt som möjligt.

Annons
Glasen och besticken till Nobelservisen har Gunnar Cyrén designat.
Glasen under Nobelmiddagen är extra breda för att underlätta serveringen.

Duk och servetter på Nobelmiddagen

Duken och servetterna är även dem skapade just för Nobeldukningen, och är formgivna av Ingrid Dessau. De vävs av Klässbols Linneväveri i traditionell teknik, med modern design. Dessau har valt att väva duken i drällteknik med grovt, silvergrått lingarn som ska stå i perfekt balans till porslinets vita nyans. Servetterna är i sin tur vävda i damast, med tunnare halvblint lingarn, som ska framhäva Nobelmedaljens relief.

Duk och servett från dukningen på Nobelbanketten.
Duken och servetterna är formgivna av väverskan Ingrid Dessau, och vävda speciellt för Nobel.

Trots samma servis är dukningen på Nobel naturligtvis annorlunda varje år, och vi ser fram emot att se årets variant!

Foto: IBL

Läs också: Inspireras av nobeldukningen – 5 detaljer som gör HELA skillnaden

Annons