Johan T Lindwall: “Kungligheternas närvaro betyder jättemycket för Nobelfesten”

Johan T Lindwall:
Nobelprisets rykte har fläckats ner av turerna kring Svenska Akademien. Men kungligheternas närvaro betyder mycket för festligheterna i Blå hallen. Nu berättar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall mer om Svensk Damtidnings stora Nobel-undersökning i samarbete med Sifo.
Annons

Nu är det bara några dagar kvar till årets pampigaste fest – Nobelfesten. Men Svenska Akademien och det uteblivna litteraturpriset har redan diskuterats i månader. I en ny undersökning, som Svensk Damtidning har gjort i samarbete med Sifo, har vi tagit tempen på svenska folkets förtroende för Nobelpriset och siffrorna visar att synen på utmärkelsen är ”något mer negativ” efter dramatiken kring Svenska Akademien.

Annons

Under morgonen var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall inbjuden till SVT:s Morgonstudion för att prata om undersökningen.

– Det som jag tycker är anmärkningsvärt är att hela 61 procent, sex av tio svenskar, säger att deras syn på Nobel har påverkats negativt efter händelserna i Svenska Akademien, säger Johan T Lindwall.

Siffrorna visar också att många anser att kungafamiljen kan hjälpa till att stärka Nobelfestens rykte. Och det är särskilt kronprinsessans närvaro som är viktig. Hon är populärast i kungafamiljen och det är också Victoria man helst skulle vilja ha som bordsgranne vid en bankett.

Johan T Lindwall SVT

– Nobelfesten är ju årets stora kungliga högtid i Sverige. Det är ett stort pr-sammanhang. Från början, när Nobelpriset instiftades, var ju inte kungligheterna men när man sedan såg vilken enorm kraft det här hade utomlands så valde kungligheterna att vara med. hade hade varit en katastrof för Sverige om kungafamiljen hade valt att markera och bestämt sig för att inte gå på Nobelfesten. Det hade varit förödande.

Se hela klippet här! Intervjun börjar 37:22.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Johan T Lindwall: “Kungligheternas närvaro betyder jättemycket för Nobelfesten””

 1. Bror skriver: 5 december, 2018

  Och det hände sig vid den tiden, att ett påbud utgick från Kungl Hovet om att så där får man minsann inte skriva om vare sig kungligheter, enkannerligen drottningen, eller om medlemmar av den oförvitliga corps diplomatique.
  Och snabbare än prinsen på Gälleråsen hittar så den lydige redaktionstjänaren delete-knappen och den misshagliga artikeln finns inte mer. Ack ja…


 2. Bror skriver: 5 december, 2018

  Förlåt mig snälla ni!
  Den saknade artikeln fanns (gömd?) under rubriken Kungligt. Fel av mig alltså.


 3. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 5 december, 2018

  Nej, det där tror jag inte på ett ögonblick.
  Hur skulle kungafamiljen kunna stärka Nobelfestens rykte?? De är inte små vita lamm själva…nej, de är endast pynt i alla sammanhang.


 4. ananas skriver: 5 december, 2018

  Varför är det skriv/slarvfel igen?


 5. josefin skriver: 5 december, 2018

  Det man kan tycka är konstigt är väl att ENDAST 61% tycker Nobelpriset besmutsats av hr Arnault och hans kompisars göranden, och latanden. sedan saknas ju denominatorn i denna procenträkning (hur manga svarade pa enkäten?)


 6. Birgitta Persson skriver: 5 december, 2018

  Hoppas att fru poet Frostensson inte dyker upp dvs inte är inbjuden, med tanke på vem hon är gift med och hon inte frivilligt lämnar sin stol i SA.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar