Johan T Lindwall: "Kungligheternas närvaro betyder jättemycket för Nobelfesten"

Johan T Lindwall: "Kungligheternas närvaro betyder jättemycket för Nobelfesten"

Nobelprisets rykte har fläckats ner av turerna kring Svenska Akademien. Men kungligheternas närvaro betyder mycket för festligheterna i Blå hallen. Nu berättar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall mer om Svensk Damtidnings stora Nobel-undersökning i samarbete med Sifo.

Nu är det bara några dagar kvar till årets pampigaste fest – Nobelfesten. Men Svenska Akademien och det uteblivna litteraturpriset har redan diskuterats i månader. I en ny undersökning, som Svensk Damtidning har gjort i samarbete med Sifo, har vi tagit tempen på svenska folkets förtroende för Nobelpriset och siffrorna visar att synen på utmärkelsen är ”något mer negativ” efter dramatiken kring Svenska Akademien.

Under morgonen var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall inbjuden till SVT:s Morgonstudion för att prata om undersökningen.

– Det som jag tycker är anmärkningsvärt är att hela 61 procent, sex av tio svenskar, säger att deras syn på Nobel har påverkats negativt efter händelserna i Svenska Akademien, säger Johan T Lindwall.

Siffrorna visar också att många anser att kungafamiljen kan hjälpa till att stärka Nobelfestens rykte. Och det är särskilt kronprinsessans närvaro som är viktig. Hon är populärast i kungafamiljen och det är också Victoria man helst skulle vilja ha som bordsgranne vid en bankett.

Johan T Lindwall SVT

– Nobelfesten är ju årets stora kungliga högtid i Sverige. Det är ett stort pr-sammanhang. Från början, när Nobelpriset instiftades, var ju inte kungligheterna men när man sedan såg vilken enorm kraft det här hade utomlands så valde kungligheterna att vara med. hade hade varit en katastrof för Sverige om kungafamiljen hade valt att markera och bestämt sig för att inte gå på Nobelfesten. Det hade varit förödande.

Se hela klippet här! Intervjun börjar 37:22.

Foto: TT