Kronprinsessan får konversera med Brian på Nobelbanketten

Kanske har det något alldeles speciellt att prata om? Fysikpristagaren Brian P Schmidt som Victoria har till bordet jämförde ju känsla att få Nobelpriset, med den att få barn!

– Jag blev lika knäsvag båda gångerna! har Brian berättat.

Inga nyordningar vid honnörsbordet! Enligt tradition så har alltid drottning Silvia Nobelstiftelsen ordförande Marcus Storch till bordet och kungen har en av fysikpristagarnas hustrur, i år Laura Nelson, gift med fysikpristagaren Saul Perlmutter. Fysikpriset ansågs ju av Alfred Nobel vara det främsta.

Prins Daniel har sin bordsdam från förra årets Nobelbankett, Ylva Westerberg, på sin vänstra sida men den han eskorterar nedför Nobeltrappan och som sitter på hans högra sida är kemipristagaren Daniel Shechtmans hustru, Ziphora Shechtman. Ylva, som är gift med talman Per Westerberg har i år Bruce A. Beutler, pristagare i fysiologi eller medicin, som sin bordskavaljer.Kronprinsessan Victorias bordskavaljer är Brian P Schmidt, pristagare i fysik. På sin högra sida har hon ytterligare en av årets fysikpristagare, Adam G Riess. Det är ju i år tre herrar som delar på priset.

Får världens snyggaste prins…

Carolyn Sargent, hustru till ekonomipristagaren Thomas Sargent, är den som får prins Carl Philip som bordskavaljer. På sin vänstra sida har han Claudia Steinman, hustru till avlidne medicinpristagaren Ralph Steinman. Prinsessan Christina har ekonomipristagaren Christopher A Sims till bordet. Och hennes make Tord har Anna Maria Corrazza Bildt som bordsdam.

Vid honnörsbordet sitter också en del andra kungligheter, som storhertigparet Maria Teresa och Henri av Luxemburg och Bettina Bernadotte.

Madeleine är ju som vi tidigare skrivit inte med på Nobelbanketten i Stockholm utan firar 100 års minnet av Marie Curies andra Nobelpris i New York.

Av Eva Österlind

Foto: All Over Press

LÄS MER:

Mette-Marit och Haakon firade fredspristagaren i Oslo››
Följ Nobelfestligheterna och Nobelmodet på Johannas kungliga modeblogg ››
Tv-dokumentär: Prins Laurent en snåljåp ››