Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mette-Marit i Valentino under Nobel 2019

10 dec, 2019, 13:36 
Ellen Myrgård Lindén
kronprinsessan matte-marit valenti nobels fredspris
Kronprinsessan Mette-Marit strålar i Oslos rådhus. I dag är hon, och den norska kungafamiljen, på plats för Nobelceremonin. Och kronprinsessan tycks vara inspirerad av Victoria!
Annons

Den norska kungafamiljen är på plats i Oslos rådhus för att hylla Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som är 2019 års fredspristagare. Mette-Marit strålar vid Haakons sida och paret ser lyckligare ut än någonsin. Dessutom överraskar kronprinsessan med en favorit i repris!

Mette-Marit i Valentino på Nobelfesten 2019

Dagen till ära bär Mette-Marit nämligen favoritdesigner Valentino. Och den vita kappan känns igen! Det tjusiga plagget är en riktig Nobel-favorit. Hon bar den både på 2009 och 2014 års prisutdelning.

Mette-Marits på Nobels fredspris 2009
Första gången Mette-Marit bar Valentinokappan var vid Nobelprisutdelningen 2009.

Vid 2014 års Nobelfestligheter såg det ut så här:

Annons
Mette-Marit på Nobel 2014
Här ser vi den vita kappan vid fredsprisutdelningen 2014 – då matchad med svarta strumpbyxor.

Diademet är inte heller nyinköpt. Det kommer från Prada och går att variera. År 2015 bar Mette-Marit det med ett rött band. På den här bilden poserar hon ju dessutom med vår egen Victoria som ju är Europas hållbarhetsprinsessa nummer 1. Kanske är den hon som har inspirerat Mette-Marit när det kommer till kunglig återanvändning?

Mette-Marit och Victoria
Norska Mette-Marit och kronprinsessan Victoria 2015, vid Margrethes 75-årsfirande i Danmark. Känner ni igen diademet? Nu med ett rött band!

När 2015 års fredspris delades ut hade Mette-Marit valt att trä ett svart sammetsband på det gyllene diademet.

Annons
Mette-Marit 2015
På fredsprisutdelningen 2015 bar Mette-Marit Prada-diademet med ett svart sammetsband genom öglorna.

Allra första gången Mette-Marit bar diademet var 2010, under ett firande i Danmark.

Mette-Marit
Diademet – med beigefärgat band – 2010. Under Margrethes 70-årsfirande i Köpenhamn. Känner ni igen kappan förresten? Ja, det är samma som hon bär i dag 2019!

Därför delas fredspriset ut i Norge

Det är faktiskt inte helt klarlagt varför fredspriset delas ut i Norge – och inte Sverige. Men när Alfred Nobel skrev sitt testamente var länderna i union med varandra och Stortinget en institution som engagerade sig i internationella fredsarbeten. Därför har man antagit att Alfred Nobel tyckte att norrmännen var kompetenta nog att sätta ihop en egen kommitté för att varje år utse nya pristagare. Nobel motiverade dock inte sitt val i testamentet.

Foto: TT

Annons