Kronprinsessans tre hemligheter för att klara Nobelkvällen

Kronprinsessans tre hemligheter för att klara Nobelkvällen

VictoriaNobel3

Kronprinsessan Victoria på Nobelmiddagen 2010.

1. Bekväma skor.

– Eller i alla fall en klack som är okej, inte skyhög. Stadshusets stengolv är mördande. Ja, nu sitter ju prinsessorna i och för sig största delen av kvällen, men det är ändå mitt bästa tips, säger Ebba Kleberg von Sydow, som själv varit gravid på Nobelfesten.

 

VictoriaNobel2

Kronprinsessans Nobel-skor 2012. De kommer från By Malene Birger.

Ebba von Sydow

Ebba Kleberg von Sydow på Nobelfesten 2014.

2. Kudde i ryggen. På långa middagar bär drottningen ibland en kudde i ryggen. Att som gravid göra detsamma gör en lång sittning mer bekväm.

Victoria Nobel

Kronprinsessan till bords på Nobel 2014.

3. Drick inte för mycket. Av förklarliga skäl. Såklart. På en Nobelmiddag kan man inte springa till damrummet stup i kvarten.

– Vill man uppföra sig väl lämnar man inte bordet under pågående måltid. Kräver nöden att man går från bordet gör man ingen affär av det. Det svenska sättet att säga ”ursäkta, jag ska bara gå på toaletten/gå och kissa” är bedrövligt och måste för allt i världen undvikas, ingen är intresserad av vad man gör om man går från bordet. Så man säger diskret till dem närmast vid bordet ”ursäkta mig ett ögonblick” och går dit man måste. Servetten läggs då på stolen, inte tillbaka på bordet – en använd servett har sin begränsade charm på ett bord där andra fortsätter att äta, säger Magdalena Ribbing.

VictoriaNobel4

Kronprinsessan sippar vin under Nobelmiddagen 2012.

Magdalena Ribbing

Etikett-experten Magdalena Ribbing på Nobel 2006.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures.