Madeleine och Nobelfesterna – vi listar alla turer och snackisar

Prinsessan Madeleine väljer bort årets Nobelfest. Istället för att dinera med pristagarna i Blå hallen så stannar hon kvar i Miami. Och det här är inte första gången som Madeleines Nobelval blir en snackis.

I veckan kunde Svensk Damtidning avslöja att Madeleine missar årets Nobelfest. Hon stannar kvar i Miami istället för att åka hem till Sverige för att uppmärksamma årets pristagare. Madeleines när- och frånvaro vid Nobelfesten har varit ett hett samtalsämne de senaste åren. Förra året lämnade hon återbud väldigt sent vilket gav Nobelkomittén huvudbry. Bankettens bordplacering kretsar nämligen kring pristagare och kungligheter och att ändra i den planeringen är ingenting man gör i en handvändning. Avhoppet handlade om att Madeleine väntade prinsessan Adrienne vilket gjorde det svårt för henne att klara av en fyra timmar lång middagssittning.

Omtalade Nobelklänningar

Dessutom har flera av Madeleines Nobelklänningar väckt stor uppmärksamhet. Många minns säkert den röda Pär Engsheden-klänningen som prinsessan bar år 2002. Blåsan, som enligt vissa hade en alltför generös urringning, kom senare att kallas “Baywatch-klänningen”. En annan kreation som förvånade många var brudklänningen som Madeleine hade på sig år 2012. Den vit-silvriga skapelsen, designad av Angel Sanchez, var på riktigt tänkt att användas som brudklänning men Madeleine chockade alla och bar den på Nobelfesten istället.

Prinsessan Madeleine i Pär Engsheden år 2002.

Prinsessan Madeleine i Pär Engsheden år 2002.

Läs mer: Vi avslöjar! Prinsessan Madeleine kommer inte hem till Nobel

Prinsessan Madeleine i Angel Sanchez år 2012.

Prinsessan Madeleine i Angel Sanchez år 2012.

Senaste klännnings-snackisen briserade för bara tre år sedan när Madeleine bar Fadi el Khoury. Svensk Damtidning fick då uppgifter om att kjolen var gjord i Riga och att ett företag som hette Imperial Couture House hade sytt fast 14 000 blommor i kjoltyget på bara fyra dagar. Uppgifter som sedan dementerades av Fadi el Khoury själv. Frågan hur och var kjolen hade skapats förblev dock obesvarad och det vilar fortfarande någonting mystiskt över den rosa tylldrömmen.

Prinsessan Madeleine i Fadi El Khoury år 2016.

Prinsessan Madeleine i Fadi El Khoury år 2016.

Chris O’Neill har också varit ett osäkert kort när det kommer till festligheterna i Blå hallen. När han och Madeleine var nyförlovade år 2012 hade många sett fram emot hans debut på Nobelfesten. Men icke. Istället avbokade Chris sin medverkan trots att hovet redan hade meddelat att han skulle komma.

Foto: IBL