Madeleines rörande hyllning till fastern

Nobelhar10

År 1964 lämnade kungens storasyster prinsessan Margaretha Sverige för London och exakt 51 år senare gjorde prinsessan Madeleine samma sak. I går kom hon till Nobelbanketten i sin fasters kokoshnikdiadem med akvamariner och briljanter. Ett val med stort symbolvärde.

NobelMadeleine2

Diademet med akvamariner är ett arv från kungens farmor den engelskfödda prinsessan Margaretha som fått diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Prinsessan Sibylla använde diademet ofta men lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter Margaretha.

PrinsessanMargaretha

När Margaretha 1964 gifte sig med brittiske affärsmannen John Ambler och flyttade till England tog hon med sig diademet. Sedan dess har det bara varit på besök i Sverige med Margaretha. Många har frågat sig om något av kungabarnen någonsin kommer få bära diademet med fem stora akvamariner omgärdade av hundratals briljanter, men nu har alltså det hänt. Den oerhört privata Margaretha har lånat ut sitt älskade diadem till Madeleine.

Margaretha

Prinsessan Margaretha och John Ambler med sina barn på herrgården Chippinghurst Manor utanför Oxford.

Kärleken till London och England förenar prinsessorna precis som deras önskan om att få leva ett liv utanför det direkta strålkastarljuset.

Av: Liv Sander.

Bilder: TT Bild och Ibl.