Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marits lyxklänning från Nobelfesten 2019

11 dec, 2019, 13:28 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
kronprinsessan mette-marit och kronprins haakon nobelbanketten
Kronprinsessan Mette-Marit var strålande vacker i en vit galaklänning på Nobelbanketten i Oslo. Men det finns en hemligheten bakom det dyrbara plagget!
Annons
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019Brand logo
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019

Samtidigt som vår svenska kungafamilj njöt av anka, fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, var även deras norska kollegor på Nobelbankett. Nobelfesten börjar ju med fredspriset i Norge och framåt kvällskvisten hyllade man Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed med en stor gala på Grand Hôtel i Oslo.

Historien bakom Mette-Marits Nobelklänning

Haakon och Mette-Marit var förstås två av hedersgesterna och de var ovanligt kärvänliga framför fotograferna. Trots att många gäster krävde kronprinsparets uppmärksamhet höll de varandra i handen – precis hela tiden. Haakon och Mette-Marit trivs som bäst när de får vara tillsammans och eftersom kronprinsessan inte har varit med på särskilt många kungliga uppdrag de senaste året (på grund av sin kroniska lungsjukdom) var de förstås extra glada den här kvällen.

Galaklädda och galet kära.

Och kronprinsessan vita galaklänning då? Jo, den är skapad av den norska designern Pia Tjelta, vilket HeavenLM var först med att berätta om.

kronprinsessan mette-marit i pia tjelta på nobelfesten 2019

Nedan ser ni en bild på hur klänningen ser ut på designerns hemsida. Men den uppmärksamma ser säkert att kronprinsessans stass är lite annorlunda i sin utformning. Den är inte alls lika högg i halsen som den klänningen modellen har på sig.

pia tjelta kronprinsessan mette-marit 2019
Galaklänning från den norska designern Pia Tjelta.

Sonja var, även hon, galafin denna kväll. HeavenLM berättar att drottningen bar norrmannen Peter Dundas, som är en nära vän till Mette-Marit. Precis som Silvia så älskar Sonja att klä sig i rött och hennes entré blev riktigt majestätisk.

drottning sonja nobel 2019

Därför delas fredspriset ut i Norge

Det är faktiskt inte helt klarlagt varför fredspriset delas ut i Norge – och inte Sverige. Men när Alfred Nobel skrev sitt testamente var länderna i union med varandra och Stortinget en institution som engagerade sig i internationella fredsarbeten. Därför har man antagit att Alfred Nobel tyckte att norrmännen var kompetenta nog att sätta ihop en egen kommitté för att varje år utse nya pristagare. Nobel motiverade dock inte sitt val i testamentet.

Foto: TT

 

Annons