Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nobelpristagarna sjuka – efter festen med Victoria

15 dec, 2022, 20:30 
Indra Nordemar

Flera Nobelpristagare har blivit sjuka efter helgens festligheter.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Allt om vett & etikett under Nobel – hör experten!Brand logo
Allt om vett & etikett under Nobel – hör experten!

Nobel 2022 firades med pompa och ståt. Efter tre år kunde den storslagna Nobelbanketten äntligen ta plats i Blå hallen på Stadshuset igen.

Men med cirka 2000 personer samlade under samma tak, i dessa tider, är det nästan oundvikligt att någon inte drabbas av sjukdom.

Kronprinsessan Victoria var dessutom sjuk samma vecka som Nobel. Och nu har tre av Nobelpristagarna insjuknat och tvingats ställa in ett stort evenemang.

Kronprinsessan Victoria sjuk dagarna före Nobel 2022

Det var på tisdagen förra veckan, samma vecka som Nobel, som hovet avslöjade för Svensk dam att Victoria plötsligt blivit sjuk.

– Kronprinsessan är lätt förkyld. Vi tar en dag i taget, sa då informationchef Margareta Thorgren.

Men som vi alla vet vid det här laget frisknade Victoria till, för hon dök ju upp som planerat på hela Nobelhelgens festligheter. Och hon strålade i sina skimrande galaklänningar.

Annons

Victoria såg dessutom till att inte ta i hand med Nobelpristagarna, utan valde i stället att nicka artigt. Men kanske fanns det andra som var mindre försiktiga.

Victorias bordsherre på Nobelbanketten var Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin, Svante Pääbo.

Nobelpristagarna sjuka efter festligheterna

Carolyn Bertozzi och K. Barry Sharpless fick nobelpris för klickkemi: Snabba kemiska reaktioner som kan bygga nya molekyler.

På onsdagen skulle de tillsammans med Elena Zhemkova, en av årets tre fredspristagare, hålla föreläsningar på Chalmers i Göteborg. Men enligt Göteborgs-posten, blev två av dem sjuka och en av dem fick sitt flyg inställt. Och därför blev hela evenemanget avblåst – men maten var redan beställd.

Här blir desserten serverad under banketten.

Som tur var kunde den lyxiga maten göra nytta på annat håll i stället, troligen mer nytta än vad som var tänkt från början.

Annons

Maten blev nämligen skänkt till Räddningsmissionens julbord som hölls i dag, torsdag.

Lyxmaten bortskänkt till behövande

Fyrasorters snittar, lax med dillstuvad potatis, äggost med björnbär, sesamstrut med pumpakräm, granatäpplesalsa, ceviche och tångkaviar.

Det fick i dag upp till 80 hungriga göteborgare njuta av på Räddningsmissionen.

– Vi kommer att ha ett planerat julbord för hemlösa. Vi har redan fått hjälp från andra företag, men detta kommer också väl till pass, berättade Johanna Älisgård på Räddningsmissionens butiker Maträtt, för tidningen.

Foto: TT

Annons