Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Öppna protesten mot kungen mitt under nobelfesten – gör det förbjudna

10 dec, 2023, 16:21 

Här protesterar Nooshi Dadgostar mot kungen – mitt under Nobelfesten 2023.

Annons

Den stora Nobelfesten 2023 är igång. Det är en av årets mest pampiga stund, där man under en lång tid planerat för festligheterna in i minsta detalj: vad som ska serveras och vilka kläder som ska bäras.

Därför känner du igen Victorias otroliga Nobelklänning!Brand logo
Därför känner du igen Victorias otroliga Nobelklänning!

Traditionerna är många. Först vankas Nobelprisutdelning, som sedan följs upp med en härlig Nobelmiddag och dans i Gyllene salen – en afton som brukar pågå långt in på småtimmarna.

Inför den stora kvällen har många av gästerna valt att finslipa sitt beteende inför alla vett- och etikettregler som råder, men ändå är det vissa saker som några av personerna vägrar att tumma på.

Annons

Protesterar öppet mot kungen

Detta blev tydligt när Kungasången ljöd i Stockholms konserthus, samtidigt som stegade kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria fram till sina hedersplatser och satte sig.

I SVT:s direktsändning kunde man se hur de flesta gästerna tog ton, tog i för fulla muggar och sjöng på den sång som så länge varit en tradition i Nobelsammanhang.

Men det fanns vissa som valde att gå en annan väg. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar sjöng inte, vilket får ses som en protest mot kungen och det statsskick som han representerar.

Nooshi Dadgostar
Nooshi Dadgostar valde att inte sjunga med i Kungasången.

Flera politiker har markerat

Nooshi är långt ifrån ensam att vägra sjunga Kungasånen. I samband med Riksmötets öppnande varje år brukar flera politiker markera mot monarkin genom att inte röra sina munnar.

Annons

Bland andra har ledamöterna Alireza Akhondi (C) och Ola Möller (S) tidigare avstått från att sjunga med i Kungasången.

”Riksdagens ledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksmötet öppnar. Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen. Vi kan inte stödja ett statsskick där ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj. Vi ställer inte upp på kungafjäsket och avstår därför från att sjunga Kungssången", skrev ledamöterna i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet.

Kungen
Nooshi Dadgostar protesterade öppet mot kungen.

Foto: TT

Annons