Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ordlista - allt du behöver veta inför kvällen

10 dec, 2015, 08:00 
Agneta Nisbeth
Annons
Nobelletikett

Etikett: Ett annat ord för stil och hyfs. Viktigt för förståsigpåare. Saker etikettfokuserade människor intresserar sig för: armbågar på bordet, bordsskick, klädkoder och bruk av telefoner.

Garnityr: Annat ord för ett komplett smyckeset. Ett garnityr kan bestå av örhängen, halsband, corsage och brosch.

DrottningenJuveler

Drottning Silvia i garnityr bestående av briljantinfattade ädeltopaser.

Annons

Demi parure: Ett mindre garnityr. Kan bestå av halsband och örhängen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Agraff: Ett briljantspänne med kungens miniporträtt som bärs av de kungliga damerna. Agraffen fäster man i klänningslivet i hjärthöjd.

NobelVictoria

Kronprinsessan med sin briljantinfattade agraff och serafimerordens blå band.

Kraschan: Ordet kommer från det franskans ord för spottloska, crachat. Kraschanen är en ordenstjärna som ska fästas på nedre bröskorgen, under agraffen på de kungliga damerna.

Kuvert: Vid en riktigt fin dukning, som vid Nobel, ska alla kuvert se likadana ut. Ett helt kuvert ska allra minst bestå av tallrik, glas, gaffel och kniv. Kuverttallriken bärs inte ut mellan rätterna utan ligger kvar tills det är dags för dessert.

Annons
NobelKuvert

Taffel: Ett förnämt festbord. I Nobelsammanhan är middagen inte över utan taffeln bryts. Det sker runt 22:30 och då fortsätter gästerna till Gyllene salen för dans. Kungafamiljen går till Prinsens galleri.

NobelDrottningen

Divertissement: Middagsunderhållningen kallas divertissement. Under årets bankett är det artisterna Seinabo Sey och Anna Ternheim som ska bjuda på en hyllning till svensk musik. Gustav Sjökvists kammarkör kommer också vara en del av divetissementet.

Annons

Ceremonimästaren: Den som ser till att formaliteter och uppställda regler följs. Vid hovet är det ceremonistaten som ser till att allt flyter på under statsbesök, audienser, fina fester som dop, bröllop och födelsedagar. Under Nobel är det ceremonimästaren som leder processionen ner för trappan till Blå hallen.

Honnörsbord: Där sitter de 88 finaste gästerna. Drottningen har alltid Nobelstiftelsens ordförande (kvällens värd) till bordet. Kungens bordsdam är den kvinnliga pristagaren eller, om det inte finns någon kvinnlig pristagare, fysikpristagarens fru.

NobelKungen

Kungen trivdes i medicinpristagaren Maj-Britt Mosers sällskap under förra årets Nobelbankett.

Pristagare: Nobelpriset vinner man inte. Det blir man tilldelad.

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures, All Over Press, Stella Pictures.

Annons