Pär Engsheden är kronprinsessan Victorias favorit

Victoria-och-Pär-Engsheden

Drottning Silvias mest bevarade hemlighet? Ja, idag, på Nobeldagen, gickspekulationsvågorna höga. Men nu vet vi vilka de lyckliga modekreatörerna är!

Göran-Alfredsson

Göran Alfredsson provar ut Jenny Alexanderssons klänning.

Som inspirerad av origami – japansk vikningskonst – var drottning Silvias klänning signerad ”hovkreatören” Yuki som också gjorde prinsessan Lilians spektakulära Milleniumklänning.

Victoria bär gärna svensk design, liksom prinsessan Madeleine. Och nu är Linda Nurks lycka gjord – prinsessan Madeleines klänning kom från henne. Linda har jobbat flera år i Paris som assistent hos Givenchy och Chanel. ”Lick my Label” – så heter Lindas märke som nu blir superhett.

Den som i år är den lycklige att kreera kronprinsessan Victorias klänning är Pär Engsheden. Victoria växlar mellan sina favoriter! Förra året var det Lars Wallin som fick den äran!

Det är stort att få kreera de klänningar som syns vid framförallt honnörsbordet. Här är de designers ofta är välrepresenterade i Nobelsammanhang:

Göran Alfredsson, Thalia

Hur många Nobelklänningar har du gjort i år?

– Jag, eller vi på Thalia, har sytt upp tolv nya Nobelkreationer i år. Vi har också hjälpt några kunder att ändra balklänningar som har använts vid något annat tillfälle.

Vilket år Nobeldebuterade du?

– Jag gjorde min första Nobelklänning 1980.

Vilken är din mest uppseendeväckande Nobelkreation?

– Den jag gjorde åt Barbara Hendricks när hon uppträdde i mitten av 1990-talet.

Pär Engsheden

Pär Engsheden.

Pär Engsheden

Hur många Nobelklänningar har du gjort i år?

– Mindre än tio men fler än en …

Vilket år ”Nobeldebuterade” du?

– 2001.

Pär Engsheden har också avslöjat att han tror sig ha en av sina kreationer placerad vid honnörsbordet!

En klänning kostar femsiffriga belopp, men är värt sitt pris. Pär Engsheden brukar citera en av sina kunder i dessa sammanhang, som myntat det numera klassiska uttrycket: ”Det här blir ändå mycket billigare än plastikkirurgi!”

Lars Wallin
Hur många Nobelklänningar har du gjort i år?

– Jag har gjort tre nya Nobelklänningar, bland annat den som Sofia Wästberg bär.
Vilket år ”Nobeldebuterade” du?
– 2001.

Lars Wallin

Vilken är din mest uppmärksammade Nobelklänning?
– Den metallicskimrande klänningen i rosa-lila som kronprinsessan Victoria bar 2001.

Lisa Fredriksson

Även Lisa Fredriksson som ända tills för ett år sedan drev butiken och ateljén Entré i Stockholm har kreerat inför Nobelsfestligheterna i år. Trots att Lisa Fredriksson har tagit ett sabbatsår så säger skvallret att hon står bakom flera galaklänningar ikväll, bland annat en knallröd sidenorganzaklänning med vacker brodyr dekorerad med swarovskikristaller.

Foto: Charles Hammarsten