Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessornas Nobeldebut: "Åh, så nervöst det var ..."

09 dec, 2009, 19:35 
Agneta Nisbeth
Annons
MadeleineVictoria
silvianobel1976

Vi laddar för årets Nobelfest genom att minnas de kungliga debuterna.

Nervöst så klart…

Ett felsteg och hela kvällen är förstörd!

Och miljoner TV-tittare får sig ett gott skratt!

Prinsessan Lilian hade bara varit prinsessa i tre dagar när hon för första gången var gäst på Nobelfesten. Den 7 december 1976 stod hon brud i Drottningholms Slottskapell och den 10 december gjorde hon stor Nobelentré, klädd i himmelsblå taft designad av Elisabeth Wondrak.

Annons

– Hon ville ha något diskret och stilfullt, sa Elisabeth Wondrak, sömmerskan som i många år gjorde prinsessan Lilians Nobelklänningar i sin ateljé i sagohuset, beläget mitt i Londons fashionabla Chelsea.

29 stycken välskräddade kreationer blev det, vilket också betydde många och långa provningar – förr om åren med en lätt otålig prins Bertil som åskådare.

– Åh, så nervöst det var första gången, har prinsessan berättat.

victoria1995

År 2006, då Lilian bara närvarade under prisutdelningen, hade prinsessan Lilian däremot en klänning designad av någon annan än hovsömmerskan Wondrak som avled våren 2006.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Fokus på Silvia

Men 1976 var det ändå inte prinsessan Lilian som stod i rampljuset. Det årets mesta Nobeldebutant var Sveriges nyblivna drottning!

Annons

Silvias första Nobelklänning syddes hos modehuset Christian Dior i Paris. En solgul 1970-talsklänning i chiffong med glänsande paljetter – mycket speciell – eftersom som den dolde hennes växande mage:

– Det var bara kungen och jag som kände till att jag väntade Victoria! Har drottningen själv berättat.

Tionde gången för Victoria

madeleinenobel

Nitton år senare (1995) var det dags för hennes äldsta dotter att för första gången inta Nobelscenen. Klädd i vinröd sammet och håret uppsatt i slingor i nacken gjorde Victoria en succéartad debut. Runt halsen bar kronprinsessan ett tvååradigt pärlhalsband.

Som bordskavaljer fick Victoria fysikpristagaren Martin L Perl, som hade belönats för sin upptäckt av tauonen, en tretusenfemhundra gånger tyngre släkting till elektronen. Men just detta pratade de inte så särskilt mycket om…

Annons

Madeleine debuterade 2000

Lillasyster Madeleine fick vänta till år 2000. Då gjorde prinsessan stor Nobeldebut i axelbart siden med en akvamarin i det blonda håret och till bordet hade hon fysikpristagaren Alexei Abrikosov.

Av Helena Wiklund

Foto: IBL

nobel
Annons