Problemen inför middagen med Silvia – stjärnkocken avslöjar

Nobelbanketten innebär flera logistiska utmaningar – nu berättar stjärnkockarna om problemen inför middagen med drottning Silvia.

Nobelbanketten är för många årets höjdpunkt. Kungligheter, pristagare och politiker samlas på samma plats för att tillsammans avnjuta ”festernas fest”, utbyta intressanta samtal och stråla i det glamourösa rampljuset.

Nobelkockarna om stora utmaningen

Brand logo
Nobelkockarna om stora utmaningen

Under middagen serveras en lyxig trerättersmeny, skapad av Sveriges bästa kockar, med smaker och råvaror som förenar gastronomisk innovation med klassiska svenska influenser – allt presenterat med den utsökta finess som kännetecknar Nobel.

I år har det tunga ansvaret fallit på stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le samt konditorn Frida Bäcke, som i flera månader jobbat hårt för att skapa en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga.

Drottning Silvia
Drottning Silvia under Nobelmiddagen 2024.Henrik Montgomery/TT

Utmaningen: ”Måste fungera”

Ja, för när man lagar middag till personer som kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och alla andra kungligheter behöver man vara på tårna och inte tumma på kvalitén.

Det är allt annat än lätt när det är 1300 personer som ska serveras.

– Vi gör normalt fall inte det här till vardags, våra mängder är betydligt mycket mindre. Allt måste fungera på ett visst sätt och du måste kunna servera 1300 personer på relativt kort tid, säger Pi Le till Svensk Damtidning.

”Väldigt många utmaningar”

Konditorn Frida Bäcke var ansvarig för desserten även i fjol. Hon berättar att hon dragit flera lärdomar från förra gången, men att det är ett jobb som kräver fokus när man ska laga en dessert till så många.

– Det finns väldigt många utmaningar i det, men det är som ett godståg – det gäller att allt är tajmat och klart. Rätterna går när de går. Det är också en tv-sänd middag vilket är unikt, det går inte att hålla tillbaka några rätter. Allt måste vara tajmat in i minsta detalj.

Så länge har de förberett för Nobel-desserten

Brand logo
Så länge har de förberett för Nobel-desserten

Övning ger också färdighet.

– Vi har hållit på med menyn sedan i april, om jag inte minns fel. Vi har testat oss fram, jobbat med menyn, testlagat och haft olika upplagningar för det kulinariska rådet. Nu börjar man verkligen känna pulsen av att det är nära.

Middag
Dukningen på Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på tisdagen 2024.Henrik Montgomery/TT

Foto: TT

Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.