Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Risk för dålig stämning på Nobelfesten – tvingas dit mot sin vilja

08 dec, 2023, 11:19 
Nobel 2023

Det finns risk för dålig stämning på Nobelbanketten – på grund av en specifik person.

Annons

Nobelfesten är snart här! Den 10 december slår Blåa hallen upp dörrarna och släpper in digniteter från hela världen.

Vår kungafamilj är självfallet på plats, uppklädda och redo att mingla med några av världens mest spännande hjärnor. Men alla är inte lika sugna på festen. Det finns en gäst som väldigt tydligt signalerar att han egentligen inte vill vara i Blåa hallen – att han mer eller mindre tvingas dit mot sin vilja.

Här är största skandalerna under NobelbankettenBrand logo
Här är största skandalerna under Nobelbanketten

Nobel 2023: Personen som kan förstöra stämningen under banketten

Vi pratar om årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse. Jon, som är känd för sina hisnande, vindlande meningar, har vid flera tillfällen öppet erkänt att bara tanken på Nobelbanketten väcker avsmak hos honom.

Först för Bergensavisen.

Annons

– Jag ska vara med på banketten, men skulle gärna ha tackat nej, säger Jon till Bergensavisen.

Och därefter för Verdens gang.

– Större sociala sammankomster ger mig ingen glädje, tvärtom.

Verdens gang frågar Jon om han inte är rädd för att uppfattas som otacksam.

Jon Fosse
Jon Fosse – en svår men briljant man.

– Nej. Jag har inte fått intrycket att författare som Beckett, Pinter och Jelinek, som inte själva dök upp för att ta emot priset, på det viset signalerade att de inte satte ett värde på att bli tilldelade Nobelpriset, säger Jon.

Jon Fosse på Nobel: "Han är högkänslig"

Jon har även tackat nej till pristagarnas presskonferens och kommer heller inte ställa upp på några intervjuer under besöket i Sverige. Det här har väckt viss kontrovers, men han har också tagits i försvar. Bland annat av Svenska Dagbladets skribent Andreas Hörmark.

"Att en författare måste vara en ensam och asocial typ, som lever i sitt eget huvud framför skrivmaskinen hellre än i samtiden, är en romantisk fördom. Ibland stämmer den dock: Fosse beskriver sig som högkänslig och vill minimera intrycken. Han lyssnar inte på radio, ser inte på tv, undviker folksamlingar. Umgås gör han helst med sig själv och sin familj. En livsstil som säkerligen är avgörande för att han skriver som han gör. Sabba då inte det", skriver Andreas.

Jon kommer troligen att sitta bredvid prinsessan Christina, det brukar falla på hennes lott att hamna bredvid litteraturpristagaren. Vi får hoppas att Jon blir ett dugligt sällskap för kungens storasyster – men det finns helt klart risk för dålig stämning.

Annons