Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så klarade Victorias nya hovdam sin första Nobelfest

14 dec, 2019, 12:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
första nobelfesten för victorias nya hovmarskalk
Bilderna från kungens Nobelmiddag på slottet visar många kända ansikten. Men Lena Bartholdson är en nykomling på slottet. För några månader sedan började hon sin nya tjänst som Victorias hovmarskalk och under onsdagen gjorde hon alltså Nobel-debut!
Annons
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019Brand logo
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019

121 gäster och skyhöga förväntningar. Det är mycket som står på spel när kungen bjuder in till middag för Nobelpristagarna. Kungafamiljen har varit med förut och vet precis när de ska le mot kamerorna och ta gästerna i hand men en som, i år, gjorde Nobel-debut var Victorias nya högra hand, hovmarskalken Lena Bartholdson, 49.

hovmarskalk Lena Bartholdson
Hovmarskalk Lena Bartholdson, som är chef över Kronprinsessans hovstat, med kollegan Göran Lithell, chef över kungens hovstat.

Ja, det var nog med viss nervositet som Lena Bartholdson satte på sig hovdräkten, timmarna före kungens middag. Hon började tjänsten som hovmarskalk i slutet av augusti och den här hösten har hon bodde “roddat” officiella besök och Victorias schema med bravur. Lena kommer närmast från en tjänst på Försvarsdepartementet, där hon var chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys.

Annons

Victorias högra hand Lena Bartholdson gjorde Nobel-debut

Hon är, med andra ord, vad vid att samtal med internationella gäster och har många spännande uppdrag i bagaget. Men att gå på sin allra första Nobelfest, i konungens tjänst, är ändå någonting speciellt. Lena var naturligtvis där för att ha trevligt och njuta av den goda matan men som chef över Kronprinsessans hovstat sneglar man förstås på Victoria med jämna mellanrum. Är det någonting kronprinsessan behöver hjälp med så ska Lena alltid finnas till hands.

Svensk Damtidning fick den första intervju med Lena när hon precis hade tillträtt sin nya tjänst, efter hovveteranen Karolin A. Johansson.

– Ja, det här var ett erbjudande som jag inte förutsåg. Intressant, hedrande och omöjligt att tacka nej till, sa hon då.

Foto: TT

Annons