Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lurade alla Sofia alla på Nobelfesten: "Vill slippa ansvar – varför gör en prinsessa så?"

11 dec, 2023, 09:27 
Prinsessan Sofia på Nobelfesten
Prinsessan Sofia tog till ett knep under Nobelfesten – och nu hörs kritiska röster.
Annons

Prinsessan Sofia charmade alla under gårdagens Nobelfest. Hennes eleganta svarta blåsa fick goda vitsord från modeskribenterna, och hennes bröllopsdiadem är en gammal favorit.

Det var en gåva från kungen och drottning Silvia och bars av Sofia första gången 2015, när hon och prins Carl Philip vigdes.

Det bar gästerna på Nobel 2023!Brand logo
Det bar gästerna på Nobel 2023!

Prinsessan Sofias bluff under Nobel 2023

Inga kontroverser än så länge – tills vi kommer till det som återfanns runt Sofias hals. Vid ett första anblick ser det ut som ett diamanthalsband, strålande vackert och glänsande.

Men det är inte äkta diamanter.

Prinsessan Sofia under Nobel 2023

Hanna Hellberg, som ofta hörs Smyckespodden och driver Instagram-kontot Magpie Memoirs, har med sitt expertöga sett att det rör sig om ett substitut.

Annons

– Prinsessan Sofias maffiga vita halsprydnad är faktiskt två separata halsband som hon valt att bära samtidigt. Effekten är imponerande - det passar verkligen hennes svarta Andiataklänning. På håll kan man lätt tro att det är några miljoner diamanter hon har om halsen, men skenet bedrar: halsbanden kommer från Swarowski och är bijouterismycken, säger Hanna.

"Frågan är varför prinsessan Sofia väljer det"

Det här är anmärkningsvärt, menar Hanna.

– För oss vanliga dödliga, utan tillgång till kungliga kassaskåp, är bijouterier ett sätt att få leka prinsessa för en dag utan att behöva råna en bank. Frågan är dock varför Sofia, som torde ha tillgång till äkta vara inte väljer det? Kanske ville hon slippa ansvaret i att låna ovärderliga hovjuveler, kanske fick hon inte låna det hon helst ville ha, eller så fanns det helt enkelt inget som såg ut exakt så som hon önskade…

"Man kan lätt bli lurad"

Det krävs ett öga som Hannas för att spana ett par Swarovski-stenar. Sajten Diamond Rocks skriver så här om saken:

"Att försöka se skillnaden mellan Swarovski och äkta diamanter kan vara en tuff uppgift för vissa. Utan rätt träning kan man lätt bli lurad när man ser två vackra stenar med blotta ögat", skriver sajten.

Swarovski är inte ädelstenar utan kristallglas som skurits till med precisa instrument. Men vackra är de!

Annons