Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så skapades Alice Bah Kuhnkes hållbara Nobelklänning

11 dec, 2018, 17:00 
Av
Kulturminister Alice Bah Kuhnke gjorde ett riktigt statement med årets Nobelklänning! Med sin grå Nobel-blåsa i siden tog Alice idén om återanvändning och hållbarhet ända in till Nobelbanketten. Vi har pratat med klänningens designer Marie Teike från Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke Remake.
Annons

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tog hållbarhetstänket ända in i Blå Hallen och Nobelbanketten! Och det var hon ju inte den enda som gjorde. Kronprinsessan Victoria återanvände den Nobelklänning som drottning Silvia bar vid Nobel 1995. Men Alice tog trenden med återbruk ett steg längre. Hennes vackra gråskimrande sidenklänning är nämligen skapad av gamla, avlagda plagg som lämnats in till Remake – Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Den vackra klänningen jag bär på Nobelfesten är både miljömässigt och socialt hållbar. Den visar i konkret handling hur vi alla kan bidra genom att återanvända material som finns omkring oss, säger Alice Bah Kuhnke, i ett uttalande.

Alice Bah Kuhnkes grå Nobelklänning 2018.

Designteamet hos Remake, med Marie Teike och Karin Sterner i spetsen, skapade sedan en absolut drömklänning till Nobelkvällen för Alice Bah Kuhnke.

Annons

– Idén till klänningen kom utifrån en förfrågan från Alice. Alice är bekant med Remake sedan tidigare och har flera plagg som hon flitigt använder. Då vi arbetar med material som är gåvor som Stockholms Stadsmission får in är utgångspunkten alltid materialet och möjligheterna däri, berättar Remakes designer Marie Teike för Svensk Damtidning.

Siden – det naturliga valet

Materialvalet till Alice Bah Kuhnkes klänning föll på siden. Ett exklusivt material som ger ett fantastiskt skimmer och en lyxig, elegant känsla. Klänningen är skapad av sidenblusar och ett sidenlakan, varav en av blusarna faktiskt var Alice Bah Kuhnkes egen. Alices blus hade lagats tre gånger, men nu gjort sitt. Fantastiskt nog fick den nu nytt liv i hennes Nobelklänning!

Designteamet på Remake klär Alice Bah Kuhnke inför Nobel 2018.
Marie Teike (till höger) och teamet från Remake fixar Alice Bah Kuhnkes klänning inför Nobel.

– Eftersom Remake samlar på all siden, blusar och dylikt, som kommer in och inte är säljbart i secondhand så hade vi en del på lager. Siden kändes därför som det naturliga valet av material. Den grå färgen fanns det en hel del av och den är relativt lätt att kombinera ihop för att skapa en helhet, fortsätter Marie Teike.

Annons

Resultat blev en klänning i flera vackra grå nyanser. Några nyanser färgades också in på naturlig väg – med ekollon och järn!

Klänningsproduktion i rekordfart

En Nobelklänning tar ibland månader att producera. Det ska skissas, provas, sys om, ändras och fixas. Men så såg inte riktigt förutsättningarna ut för Remakes designers.

– Tiden var knapp, ungefär två och en halv vecka, så modellen fick bli relativt enkel men med volym för att skapa en lyxig känsla och brodyr med pärlor för att öka den känslan, säger Marie Teike.

Förra året gjorde Alice en liknande “kupp”. Den gången klädde hon sig i en minst sagt speciell, vit klänning. Det var en högst medveten design av Bea Szenfeld och Naim Josefi, där klänningen skulle föra tankarna till Arktis smältande isar och därmed sätta fokus på klimatfrågan.

Alice Bah Kuhnke under 2017 års Nobelbankett.
Alice Bah Kuhnke under 2017 års Nobelbankett.

Läs mer:

Foto: Remake/Stockholms Stadsmission, TT

Annons