Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen bakom bilden på Victoria – draget för att undvika regelbrottet

10 dec, 2023, 20:27 
Flera gäster har svårt att låta bli att bryta mot reglerna under Nobelfesten.
Annons

Nobelfesten har som så många gånger förr bjudit på vackra klänningar, ljuvlig mat, fantastiska tal och en inramning som inte går att beskriva på något annat sätt än sagolik.

Se Nobelpristagarens miss – dissen mot prinsessan ChristinaBrand logo
Se Nobelpristagarens miss – dissen mot prinsessan Christina

De som inte är inbjudna till festen får följa tillställningarna på håll och ta del av bilder från den högtidliga kvällen. Men för att detta ska bli av har man kommit överens om en uppgörelse med journalisterna på plats.

Gästerna uppmanas nämligen att inte ta fram några mobiltelefoner och kameror, men för att det ändå ska kunna komma bilder från festen har man därför bestämt sig för att ge journalister viss dispens.

Annons
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria ler mot fotografernas blixtar.

”Kungafamiljen med på noterna”

Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson skriver att fotograferna får skynda sig fram, knäppa lite bilder på en leende kungafamilj och sedan pysa iväg illa kvickt.

”På Nobelbanketten får en utvald skara fotografer göra en så kallad tour de table före middagen - en runda runt bordet typ. Under ett par minuter får de kliva fram till kungafamiljen vid honnörsbordet och ta bilder. Det går snabbt när blixtarna smäller av men tack och lov är kungafamiljen med på noterna och ler artigt och vänder sig mot kamerorna”.

Annons

Bröt mot reglerna

Ifjol kunde dock Expressens reporter Anna Gullberg avslöja att flera av gästerna bröt mot reglerna och plockade fram sina telefoner för att kunna dokumentera kvällen.

”Det är en härlig kväll och alla vill prata med Pääbo och ta selfies med de mobiltelefoner som vi instruerats upprepade gånger om att låta bli att röra. Som om någon i sitt rätta sinne skulle kunna avstå det?”, skrev hon i Expressen och fortsatte:

”Det här är en kväll som alla vill minnas. Förrätten hinner knappt komma in så smyger professorer från hela världen upp sina telefoner och dokumenterar sin middag för Instagram och evigheten.”

Drottning Silvia
Drottning Silvia ställer självklart upp på en bild.

Foto: TT

Annons