Svenska folket slår fast: Victoria är drottningen av Nobel!

Svenska folket slår fast: Victoria är drottningen av Nobel!
NU GRATIS

Nu har Svenska folket sagt sitt.Nobel är kronprinsessan Victoria fest.Och det är klädvalen som fäller avgörandet, visar en ny undersökning Sifo gjort på uppdrag av Svensk Damtidning.

Nobelfesten har alltid engagerat svenska folket men i år väcker prisutdelningen i Konserthuset och banketten i Blå hallen starkare känslor än någonsin. Splittringen i Svenska Akademien resulterade i ett uteblivit litteraturpris och människors förtroende för, den tidigare så prestigefyllda, ceremonin svajar. Vi frågade 1084 slumpvis utvalda personer hur de känner inför det pampiga partyt i Stadshuset.

Undersökningen som Svensk Damtidning har gjort, i samarbete med Sifo, visar att endast 15 procent av svenska folket har ”mycket stort” förtroende för Nobelpriset och 38 procent svarar att synen på utmärkelsen är ”något mer negativ” efter turerna kring Svenska Akademien. Samtidigt är det 32 procent vars syn är oförändrad. De ser helt enkelt fram emot festligheterna som vanligt. Nästan hälften av de tillfrågade tror dessutom att kungafamiljen kan hjälpa till att stärka Nobelfestens rykte. Prinsessornas glammiga klänningar och glittrande tiaror kommer, enligt många, att lysa starkare än litteraturprisets frånvaro. Det är främst män i åldrarna 65-79 år som är av den åsikten men även kvinnor lägger stor vikt vid kungligheternas närvaro.

Victoria är Nobels drottning

Undersökningen fortsätter med att de tillfrågade får ranka de kungliga nobelklänningarna. Och även där är Victoria överlägsen. 19 procent tycker att hennes nobelklänningar brukar vara vackrast. En åsikt de tillfrågade delar med resten av Modesverige.

Svensk Damtidning har träffat Göran Alfredsson, legendarisk designer, som designat flertalet Nobelklänningar. Han är extra stolt över en viss klänning som Victoria burit.

– Victorias ljuslila klänning som hon bar för många år sedan är jag stolt över. Den blev kopierad och var med i filmen The Princess Diaries, säger designern Göran Alfredsson till Svensk Damtidning.

Victoria är nämligen den som brukar få flest hurrarop när klänningarna ska recenseras dagen efter Nobelfesten. Tittar man på den manliga sidan hamnar dock prinsessan Madeleine i topp. 14 procent tilltalas av hennes extravaganta blåsor, från de internationella modehusen, medan 11 procent föredrar kronprinsessans klänningar av svensk design. Sofias och drottning Silvias siffror, på 4 respektive 3 procent, bleknar tyvärr i sammanhanget.

Vår undersökning visar att förtroendet för själva Nobelpriset och ceremonin i Konserthuset inte är lika starkt som intresset för kungligheterna och de magnifika klänningar. Och sett till titel må Victoria vara Sveriges kronprinsessa men under Nobel är hon utan tvekan festens drottning!

Läs mer:

Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Nobelfesten

Svenska folket: Här är vår Nobelfavorit

Bildspel! Kronprinsessan Victorias vackra Nobelstilar