Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vändningen – kommer till Nobelfesten trots allt: "Men hade gärna tackat nej"

04 dec, 2023, 17:00 
Kungafamiljen
Nu vet vi mer om vilka som kommer på Nobelbanketten på söndag!
Annons

Nobelfesten kommer allt närmare! Snart får vi bilder från den traditionsenliga middagen i Blå Hallen, där kungligheter och andra namnkunniga digniteter samlas för att äta en bit god mat och socialisera.

Nobelfesten föregås alltid av spekulationer om vilka som kommer och vilka som uteblir. Vi har tidigare fått det bekräftat att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill inte planerar att dyka upp. För er som håller räkningen är detta fjärde året i rad som Madeleine nobbar Nobelfesten, och sjätte året för Chris.

Nobeldessert – älskad av hela kungafamiljenBrand logo
Nobeldessert – älskad av hela kungafamiljen

Nobel 2023: Han dyker upp – trots ryktena

Det har tidigare rapporterats av Jon Fosse, årets Nobelpristagare i litteratur, tänkte utebli från banketten. Jon har i flera intervjuer talat om att han utvecklat något av en fobi för större sociala sammankomster. Han har även tackat nej till alla intervjuförfrågningar i samband med Sverige-besöket och kommer inte att delta på pristagarnas presskonferens.

Jon Fosse
Jaaaa, Jon kommer!

Däremot har han nu tagit död på ryktet att han inte kommer på själva Nobelmiddagen. Det bekräftar han för den norska tidningen Bergensavisen.

Annons

– Jag ska vara med på banketten, men skulle gärna ha tackat nej, säger Jon till Bergensavisen.

Prinsessan Madeleine kommer inte till Nobel

Däremot kommer Jon att delta i en annan traditionsbunden aktivitet. Varje år får Nobelpristagarna i litteratur åka och träffa mellan- och högstadieelever i Rinkeby. Det har Jon inte avböjt.

– Det är vi mycket glada och hedrade över, att han tackat ja till hans inbjudan över att han ska komma till Rinkeby bibliotek och träffa barn och ungdomar som jobbat med hans verk under hela hösten, säger projektledaren Anneli Drewsen på Nobel i Rinkeby och Tensta till Kulturnytt i Sveriges Radio.

– Man kan tänka sig att Fosse är svår rent språkligt, men texterna vi har jobbat med är lättillgängliga, eleverna har omedelbart klivit in och känt igen sig.

Anneli tror inte att Jon kommer att ångra beslutet att gå med på skolbarnsträffen trots att han nobbade allt annat.

– Det är inte så förvånande. Många pristagare brukar säga att det varit det mest minnesvärda under veckan, säger hon.

Annons