Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Kungens tabbe på Nobel 2019 – inför alla

14 dec, 2019, 19:00 
Men hoppsan! Kungen satte sig – på drottningens plats... Detta är Nobeldramat som alla missade, men nu kan du se bilderna här!
Annons

Det var när kungafamiljen gjorde entré i Stockholms konserthus som det hände. De kungsblå 1700-talsstolarna stod där de skulle och drottning Silvia lilla ryggkudde var på plats, lutad mot sammetsryggen som alltid.

Stoldramat under Nobel 2019.
Nobelstolarna har mer än 200 år på nacken och fraktas från slottet till Konserthuset varje år, så att kungafamiljen ska kunna sitta med stil.

Och här kommer kungen:

Nobel 2019: Kungen gör entré i Konserthuset.

Kungafamiljen har sina bestämda platser på podiet under Nobelprisutdelningen. Kungen och drottningen sitter på första raden och Victoria och Daniel strax bakom. Så det fanns två stolar att välja på för kungen – men han råkade ta fel!

Annons

Reaktionen? Lätt stressad från drottningens sida. Man ser hur hon vänder sig mot sin man och diskret försöker väsa några ord, sekunderna innan Kungssången dånade ut över Konserthuset. Herregud, det var ju direktsändning. Och många miljoner som tittade.

Kungen och drottning Silvia och stoldramat under Nobel 2019.
– Pssst Carl Gustaf! Inte där!

Men kungen verkade inte tycka att detta var hela världen. Inte halva heller! Han rynkade ögonbrynen en kvarts sekund ungefär. Sedan halade han obekymrat fram Silvias kudde och stoppade in den bakom hennes rygg i stället. Det var gjort i ett nafs!

Annons
Kungen satt på fel plats i Konserthuset under Nobel 2019.
Kudden byter plats. Och bakom sitter prins Daniel och försöker hålla masken…
Nobel 2019, kungen på fel plats under prisutdelningen i Stockholms konserthus.
Kungen krishanterar.
Annons

Men drottningen hämtade sig snabbt och i SVT:s sändning ser man hur hon sedan kastar en lite road blick ner mot parketten, mot prinsessorna Madeleine och Sofia och mot sin närmaste rådgivare, överhovmästarinnnan Kirstine von Blixen-Finecke. Drottningen har skön humor och saker som går lite på tok blir ju ofta ganska kul!

Drottning Silvia med sin ryggkudde under Nobel 2019.
Fel stol. Men kudden är tillbaka!

Du kan själv se hela dramat på SVT Play, klicka här (Nobel 2019: Prisutdelningen) och scrolla sex minuter in i sändning.

Kungafamiljen på Nobel – rätt och fel:

Kungafamiljen Nobel 2015.
2015: Alla sitter rätt.
Kungafamiljen Nobel 2017.
2017: Rätt igen.
Kungaparet och kronprinsessan Victoria Nobel 2019.
2019: Fel! Men kungen satt lugnt kvar och det gick ju faktiskt lika bra att kliva fram och dela ut Nobelprisen från vänsterflanken.

Foto: TT, SVT.

Annons