Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victorias stora Nobelkväll hotad – bara dagar före festen

08 dec, 2022, 15:30 

Dokumentet kronprinsessan Victoria inte vill se – kan stoppas från Nobelfesten.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem årenBrand logo
Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem åren

Kungligheterna har öppnat garderoben, tagit fram sina finaste kläder och gjort sig redo för en kväll i glamourens namn. Nobelbanketten dignar av vackra klänningar och kostymer som lyser upp Blå hallen i Stockholms stadshus.

I år får man dessutom fira Nobel som det är tänkt, efter flera år av tristess och allvarlig pandemi. Man kan helt enkelt räkna med att kungafamiljen och gästerna kommer ha en riktig pangkväll.

Partiledarna för Sveriges olika partier är också inbjudna. I alla fall alla utom Jimmie Åkesson, som återigen portas från den högtidliga festen och inte får närvara på den glamorösa tillställningen.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria bar en mörk klänning under Nobel 2021.

Jimmie Åkesson om beslutet

”Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism”, skrev Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande den 25 oktober.

Annons

När Jimmie Åkesson dagen efter fick frågor om stiftelsens beslut, svarade han att han inte tänkt så mycket på det:

– Jag visste inte att jag hade bett att få komma dit, faktiskt, sa han till Aftonbladet.

Victorias Nobelkväll hotad

Nu har Sverigedemokraterna lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen, med avsikt att stoppa Nobelstiftelsen från att anordna Nobelfesten i Stadshuset om inte Jimmie Åkesson bjuds in.

I skrivelsen står det att SD vill utreda så kallade fördjupade demokratikriterier ”i syfte att undvika oskälig diskriminering av riksdagspartier”, rapporterar Ekot.

– Jag tycker det är en principfråga om hur vi ser på användningen av Blå hallen. Är det så att Nobelstiftelsen väljer att porta Sverigedemokraterna, ja då kanske Blå hallen och Stadshuset väljer att porta Nobelstiftelsen, säger Gabriel Kroon, Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm till Sveriges Radio.

För kronprinsessan Victoria och kungafamiljen skulle det här så klart vara ett rejält bakslag. Nobelfesten i Stadshuset har varit en långvarig tradition som man årligen ser fram emot!

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte välkommen på Nobelfesten 2022.

Foto: TT

Annons