17 oförglömliga citat som får oss att sakna Magdalena Ribbing extra mycket

Magdalena Ribbing

Det har gått 2 och ett halvt år sedan Magdalena Ribbing gick bort – alldeles för tidigt. Vi minns hennes vett, etikett och klokskap genom 17 oförglömliga citat.

När någon fäller smygrasistiska eller kvinnoförnedrande kommentarer:

”Till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär ‘det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?’”

När en man utnämner sig själv till allvetande expert och försöker förklara något för dig som du redan har koll på:

”Mitt förslag är att du som hövlig medmänniska lyssnar en kort stund på den mansplainande mannens utläggning, men ganska snart avbryter och säger ‘det är snällt av dig att vilja undervisa mig, men jag har som jurist/journalist gedigen kunskap om detta, vi pratar om något annat föreslår jag.’”

När någon kommenterar din kroppsform genom att fråga om du är gravid:

”Andra som tar sig rätten att fråga dig om du väntar barn bör omedelbart bemötas med motfrågan: ‘varför undrar du det?’ och när svaret blir ungefär: ‘ja alltså, jag trodde det’ säger du: ‘jaså det gjorde du, jaha.’ Sedan är förhoppningsvis samtalet avslutat. En annan surare motfråga är ‘hurså? gör du det?’ oavsett frågaren är man eller kvinna.”

När någon pikar dig för hur du ser ut och vad du äter:

”Drabbas du på nytt av en fånig kommentar som kombinerar din knubbighet med ditt kakätande – vem tror på allvar att en stickande beskäftig kommentar skulle göra skillnad? – kan du milt med en häpen min säga ‘och?’ Då tvingar du den som kommenterar att förklara sig. Kanske får du då höra ungefär ‘jamen du är ju lite mullig och då ska du väl inte äta kakor’ eller något liknande. Då kan du le fromt och svara ‘jaså, det tycker du’ – vilket borde få tyst på kommentatorn. Fortsätter vederbörande, som förhoppningsvis har blivit en aning generad över sin klumpighet, att babbla om nyttighet osv, kan du säga lika fromt ‘vi ser alla olika ut. Du också.’”

När någon gör ett ovälkommet närmande på jobbet:

”Du kan försöka med att säga när den oönskade uppmärksamheten kommer ‘nej, hördu, nu klev du över min integritetsgräns, ta tre steg tillbaka!’ Det är inte elakt utan lite smått skämtsamt men ändå klart: kom inte för nära. Kommentarer om ditt utseende kan du kanske besvara med ‘det där hör verkligen inte hemma på jobbet, jag vill inte höra sådant’.”

När någon kritiserar din klädsel eller inredning:

”Får du negativa kommentarer om din inredning eller din klädstil eller vad som helst annat som rör din personliga smak (…) så finns det några svar som kan få tyst på de dumma ouppfostrade stackare som säger sådant. Du kan säga ‘jaså, det tycker du, ja, vi har alla olika smak, det här är min.’”

Svaret som egentligen funkar varje gång någon försöker lägga näsan i blöt:

”Till slut, om den illa uppfostrade frågaren inte gav sig, kunde du ha sagt ‘men varför frågar du egentligen? du har ju inte med detta att göra.’”

10 andra oförglömliga Magdalena Ribbing-citat:

”Är man vänlig och tar hänsyn, då behöver man inga vett och etikett-regler.”

”Det är fel att gömma sig bakom solglasögon när man samtalar.”

”Du kan inte förvänta dig artighet av alla.”

”Att avbryta någon markerar att man ser sina egna ord som mycket viktigare.”

”Det är inte okej att klippa naglarna på jobbet.”

”Fortsätt att tacka även om du inte får ett tack tillbaka.”

”Om någon ställer till oljud kan du alltid fråga om du kan hjälpa till.”

”Grunden i det som de flesta sannolikt uppfattar som god uppfostran är hänsyn och vänlighet.”

”Säg som det är, att vitlökslukten är alldeles för påträngande för att vara tolerabel.”

“Champagne ska inte hällas ut, den ska drickas.”

Och sist (men inte minst!):

”Den som förmår vara den storsinta personen vinner.”

Källa: DN.se, ELLE.se

Foto: TT