18 bilder som visar vilken fantastisk stilikon Marie Fredriksson var

Marie Fredriksson

Tighta byxor och läderjacka. Glitter och glam. Och så det korta blonderade håret. Marie Fredriksson var en stilikon av rang. Svensk Damtidning minns hennes oförglömliga stil i 18 bilder.

Igår kom det sorgliga beskedet: Marie Fredriksson är död. 61 år gammal. En av Sveriges mest älskade artister har gått bort.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

Marie Fredriksson slog igenom som artist under 1980-talet. Kanske känner vi hennes mest som frontfigur i Roxette, duon hon hade tillsammans med nära vännen Per Gessle.

Under gårdagen skrev Per om sorgen på Instagram:

”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela! Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.”

Som soloartist sjöng Marie Fredriksson ofta gärna på svenska och vi kommer att minnas henne för sånger som Ännu doftar kärlek från 1984 som blev hennes första riktigt stora hit och Sparvöga från 1989 som var ledmotiv till tv-serien med samma namn. Marie Fredriksson framförde också Ännu doftar kärlek på prinsessan Madeleines och Chris O’Neills bröllop i juni 2013.

Marie Fredriksson drabbades av en tumör

Marie Fredriksson drabbades 2002 av en hjärntumör och blev svårt sjuk. Hon blev efter tuffa behandlingar friskförklarad men levde fortsatt med hälsoproblem som hon fått i sviterna av sin cancer och av strålbehandlingen. Hon skrev själv om kampen mot sjukdomen i självbiografin Kärleken till livet som kom ut 2015.

Sångerskans död omskrivs i flera av världens största tidningar: brittiska The Sun och The Guardian, tyska Bild, spanska El País, amerikanska New York Times, argentinska Clarín och en lång rad andra tidningar. Roxette har sålt över 80 miljoner skivor världen över.

Under sin tid som artist blev Marie Fredriksson en älskad och hyllad stilikon. I Damernas Värld skriver chefredaktören Jonna Berg om Maries stil.

”Ända sedan jag som tonåring satt fastlimmad framför MTV och såg Marie i sitt blonda hår, transparenta body med de långa ärmarna och de tighta, svarta jeansen sjunga ”It must have been love” med stor inlevelse så har hon varit en av mina stora svenska stilförebilder.”

Hon fortsätter

”Där andra artister byter stilar allt eftersom vinden blåser än hit, än dit så har Marie konsekvent hållit sig till sin tajta rockstil. Ofta klassisk med skinnjacka, linne och till det jeans, skinn, lack, silver. Ibland mer jobbad, ofta med lite mer arbetade jackor som ger en lyxigare zest till Maries uppenbarelse. Bild på bild visar en kvinna som tidigt i sin karriär hittat sin stil – och som sedan konsekvent hållit den genom alla singlar, album, turnéer.”

Vi minns några av Marie Fredriksson bästa looks, nedan.

Sångerskan Marie Fredriksson 1984.

Lasse Lindbom med Marie Fredriksson 1984.

1985.

1986.

1987.

På scen 1987.

Med Per Gessle, sent 1980-tal.

På scenen, 1989.

Med Johan Kinde 1990.

Musikerna Anne-Lie Rydé och Marie Fredriksson i samband nomineringarna till Grammisgalan för 1992 års bästa svenska musik.

Med maken Micke Bolyos, 1994.

Med Orup 1990.

Per Gessle har fyllt 40 år och firade med fest på Hotel Tylösand utanför Halmstad. 1999.

MTV-galans efterfest på Grand i Stockholm. På bilden ses Marie Fredriksson klädd i en guldfärgad jacka och byxa, år 2000.

Micke Bolyos och Marie Fredriksson på Café Opera som firade 25 år, Stockholm, 20 oktober, 2005.

Marie Fredriksson i Roxette på scen framför kronprinsessan Victoria och Daniel Westling under riksdagens officiella festkonsert på Stockholms Konserthus med anledning av det kungliga bröllopet.

På väg till Drottningholm för bröllopsfest.

Konsert i London 2015.

Foto: TT