Agneta Lindén om männen och minnena: ”Jag nobbade Sean Connery”

NU GRATIS

Hon har uppvaktats av Sean Connery och varit ihop med flera svenska skådisar och artister. Svensk Damtidning har träffat elva schlagerstjärnor för att se vad de gör idag. En av dem är revystjärnan Agneta Lindén.

Vinjett: Minns du schlagerdrottningarna? Så gick det sen för våra svenska stjärnor.

Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton

Läs mer: Vimmel! Se bilderna när smyckesdesignern skriver historia i Paris

Agneta Lindén, 68, kommer gående med hunden Ida, en blandning mellan papillon och lhasa apso, en trogen vän sedan elva år tillbaka. Vi tar en fika på Valhallabageriet, ett av Agnetas stamställen, dit hon gärna går på morgonen för att äta frukost och läsa tidningen.

Agneta, som var en av våra största kabaret- och revystjärnor på 70- och 80-talet och som också uppträtt mycket med olika krog- och modeshower, har fortfarande energin kvar och tror att hon nu med ålderns rätt skulle passa in i tantrollerna, gärna som skur- och satkäring. Julia Caesar och Hjördis Petterson är några av förebilderna, starka kvinnor med mycket skinn på näsan.

– När man är mellan 50 och 60 år gammal är det svårt att hitta roller. Nu är jag 68 och står i startgroparna, förklarar hon energiskt.

Agneta har varit med länge i svängen och gjort det mesta på scen – allt från krogshower och revyer till modevisningar och kabaréer.

Livet har gått upp och ner för Agneta både privat och yrkesmässigt. Hon betonar att hennes liv berikats av alla spännande människor hon mött. Och, inte att förglömma, stundtals även blivit kär i. Hon har levt med starka skådespelar- och tv-profiler som Sune Mangs, Arne Weise, Hans W Engström (Uno i ”Rederiet”) och Claes Vogel och hon har arbetat med legender som Sten-Åke Cederhök, Tjadden Hällström, Hagge Geigert, Nils Poppe, Björn Skifs, Owe Thörnqvist och Lars Berghagen. Under flera år hade hon också en egen tv-show, ”Lindén på scen”.

Agneta och Sune Mangs var ett par i fem år, hon var jättekär trots åldersskillnaden
på 20 år.

Agneta berättar att hon alltid varit ganska olydig.

– Jag har gått mina egna vägar ända sedan jag var barn. Min pappa var väldigt sträng och om jag inte uppförde mig ordentligt fick jag smisk. Men det avskräckte mig inte från att som elvaårig rymma hemifrån för att vara med i en amatörparad hemma i Oskarshamn. Jag gillade nämligen redan då att showa och sjunga. Jag vann hundra kronor och när jag kom hem gav jag pappa pengarna, han muttrade men tog i alla fall inte fram kvasten. När jag var 17 år flyttade jag hemifrån. Jag skulle bli frissa, men det föll mig inte på läppen så i stället började jag sjunga i dansband och studerade dans och musik.


Agneta gick även mannekäng och en kväll, på en modevisning på Scandinavium i Göte borg, satt Sune Mangs och Povel Ramel i publiken. De gillade Agneta och bad henne komma ner och sitta vid deras bord. Det var biljetten in i två öden: fem års relation med Sune Mangs och engagemang i Povels revyer!

– Jag var jättekär i Sune – fast folk tyckte ju att det var barnarov, han var 20 år äldre. Tyvärr höll det inte – han turnerade omkring och jag fick fast jobb på Jarlateatern i ”Godspell” med Björn Skifs, vi sågs för sällan.

Läs mer: Intervju! Prinsessan Birgitta om Christinas sjukdom

Agneta hade sedan en kort romans med Kjell Bergqvist, som hon träffade på restaurang Victoria i Kungsträdgården.

Ingemar Johansson ”Ingo” och Agneta hade också en kärleksaffär. De träffades då Agneta var tonåring via Agnetas kusin, som var Ingos revisor. Sju år senare sågs de på nattklubben Shangri La i Göteborg och det tände till. Hon följde med honom till Schweiz, där han hade ett hus. De umgicks i cirka ett år men gick sedan skilda vägar.

– Jag hade också kunnat få ihop det med Sean Connery men jag nobbade honom, berättar Agneta. Vi sågs på Valand i Göteborg och han vek inte från min sida, vi dansade alla danserna! Sen ville han att jag skulle följa med till hans hotell men jag tackade nej. Han blev sur, reste sig och gick direkt, vi träffades aldrig mer!


– Men sedan var det dags att stadga sig och 1990 gifte jag mig med tandläkaren Dan Backman. Det var egentligen hans mamma, som bussade ihop oss och som tyckte vi skulle gifta oss. Marianne Flack ordnade bröllopet, som var något i hästväg, vi gifte oss på ett fartyg vid Grand Hôtel och sedan var det en jättefest. Men det varade bara i tre år, vi var helt enkelt alldeles för olika.

Agneta har träffat massor av intressanta människor.1974 stod hon på Lorensborgsteaterns scen i Göteborg, med bland andra Lars Berghagen.

Arne Weise och Agneta träffades på restaurang Bolaget, som då drevs av Sten Holmqvist. Agneta visade fuskpälsar och Arne var konferencier.

– Det tände direkt på alla cylindrarna och vi började umgås. Jag tillbringade mycket tid på Blidö med hans barn Anna och Andreas. Vi var ihop ett par år, men av olika anledningar funkade det inte och sedan förlovade jag mig med Claes Vogel som var en helt underbar person, både som artist och som människa och som jag också arbetat mycket tillsammans med och gjort revyer och restaurangshower.

Läs mer: Se Obama bli intervjuad av prins Harry!

En nära vän numera heter Mikael Gustafsson och han är målare och hantverkare.

– Vi träffades för flera år sedan på Boulevardteatern, Amanda var bara tio år gammal då. Han är min bästa kompis, vi träffas var och varannan dag, går ut och går, äter, umgås. Han har en dotter som heter Amanda Svart och som arbetar som modedesigner i London, en helt otroligt duktig kvinna. Jag brukar kalla henne för min dotter.

Idag njuter Agneta av ett avslappnat trädgårdsliv. Söta hunden Ida är Agnetas trogna vapendragare sedan elva år tillbaka.

Efter att ha bott på ett antal adresser i Stockholm: Döbelsgatan, Grev Magnigatan och Valhallavägen bland annat har Agneta nu landat i en liten lägenhet på Banérgatan, och där trivs både hon och Ida.

Agneta får fortfarande en hel del beundrarpost från sin publik, som inte glömt henne. Och hon skriver på sina memoarer. Och så mycket som hon har att berätta räcker det till flera volymer.

– Jag plitar lite då och då, vi får se, säger hon lite hemlighetsfullt.

Här kan du läsa flera intervjuer med dåtidens stora schlagerstjärnor: Anita Strandell om åren med Cornelis Vreeswijk: ”Han var svår att leva med”