Siw Malmkvists privata liv med kärleken Fredrik –beslutet efter 60 år

siw malmkvist så mycket bättre 2021
Exklusivt

Så mycket bättre-aktuella och folkkära artisten Siw Malmkvist kör på som aldrig förr. För Svensk Damtidning berättar hon om inspelningen av Så mycket bättre, kärleken Fredrik och sina barnbarn.
Slå på ljud

Få stjärnor lyckas hålla sig i rampljuset lika länge som den folkkära artisten Siw Malmkvist. Trots att hon nått den aktningsvärda åldern 84 år, är hon i farten som aldrig förr. Just nu ser vi Siw i det populära programmet Så mycket bättre i TV4.

– Ena dagen känner jag mig som 14 och andra som äldre än vad jag är, säger hon.

Siw Malmkvist är aktuell i Så mycket bättre 2021

Det är en solig septembermorgon i Stockholm. Siw Malmkvist, 84, sitter i sitt vardagsrum i våningen på Östermalm och ser ut över Karlaplan, samtidigt som hon pratar med Svensk Damtidning över telefon.

Den folkkära sångerskan och skådespelerskan brukar vara morgonpigg, men idag sov hon lite längre, vilket hon tyckte var skönt. Siw låter pigg och glad på rösten och säger sig må väldigt bra. Att hon fyller 85 år på nyårsafton är smått otroligt med tanke på hur mycket hon har att göra. Hon spelar just nu i föreställningen I väntan på entré på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och syns i TV4:s Så mycket bättre, tillsammans med bland andra Peter Jöback, Casper Janebrink, Melissa Horn och Harpo. I tv-programmet tolkar Siw en annan artists låt – vilken, är i skrivande stund, hemligt.

– Det var jätteroligt. Den låten jag valde hade tydligen varit en jättehit, men jag hade aldrig hört den, säger hon.

Siw berättar att hon bara hade jobbat med Peter Jöback innan. Många av de andra artisterna kände hon inte alls till. Men det var ett härligt gäng som hade roligt tillsammans på Gotland.

Bakom kulissen under inspelningen

– Det var jättespännande och trevligt med alla dessa unga människor. Det var inte så att jag kände mig som en gammal gumma. Jag kände ingen skillnad trots att jag kunde vara mångas mormor. Jag tänker inte på ålder. Ena dagen känner jag mig som 14 och andra dagen som äldre än vad jag är, men oftast känner jag mig lika gammal som den jag pratar med.

Siw Malmkvist är aktuell i Så mycket bättre 2021
SVEN LINDWALL / XP / TT

De yngre artisterna tyckte det var roligt att höra om Siws mer än 60 år långa karriär.

– Ibland kändes det som om jag berättade om 1800-talet, säger hon och skrattar. Som barn drömde Siw aldrig om att bli sångerska eller skådespelerska. Föräldrarna Sigrid och Albert var visserligen musikaliska och hemma i barnrikehuset i Landskrona var det alltid någon av de åtta syskonen som sjöng eller spelade gitarr. (Än idag är fyra kvar i livet, Stina, 95, Lilian, 82, Stig, 81, och Göran, 78.)

Men att hon själv skulle uppträda fanns inte i tanken.

– Nej det var ingen dröm, utan jag kom mest in på ett bananskal, säger hon.

18 år gammal läste Siw i tidningen Vecko-Revyn om en modevisning där man skulle visa upp tonårskläder. Det var något helt nytt som aldrig funnits förut. Siw tyckte det lät urspännande och ville gå, men hade inte de fem kronor som inträdet kostade. Men eftersom det skulle vara en talangtävling samtidigt tänkte Siw helt sonika att om hon anmälde sig till den så slapp hon betala inträde.

Så blev det också, bara det att Siw gick och vann hela tävlingen, fick åka till finalen i Stockholm och vann den också. Förutom 250 kronor i vinstpengar fick ”Siwan” skivkontrakt på Metronome och har stått på scen sedan 1955. Hon fick dock sitt stora genombrott när hon vann Melodifestivalen 1959 med låten Augustin på Cirkus i Stockholm och blev rikskänd som värdinna i Lennart Hylands Stora famnen.

Efter det har det ”bara rullat på”, som Siw säger. Hon har sjungit på tio språk, varit stor idol i Tyskland och har haft en singel på amerikanska billboardlistan. Men också varit filmstjärna i Danmark och spelat i mängder av teateruppsättningar, musikaler, revyer och krogshower genom åren.

2016 blev Siw invald i Swedish hall of fame – som uppmärksammar stora stjärnor.

– Ja. Jag har haft en helt otrolig karriär när man börjar tänka efter. Har jag gjort något annat i mitt liv än att ha farit runt och sjungit? Det är helt obegripligt och ganska fantastiskt, säger hon och ler genom luren.

Beslutet om karriären – efter mer än 60 år som artist

Men samtidigt känner Siw nu att det kanske räcker.

– Någon gång måste man ju sluta och det blir ganska naturligt i min ålder, funderar hon.

Vid sin sida alla dessa år har Siw haft sin sambo tillika skådespelaren Fredrik Ohlsson, 90. De träffades på en fest för 50 år sedan. Fredrik var då ett känt ansikte eftersom han nyligen hade spelat Tommy och Annikas pappa i Pippi Långstrump-filmerna, men Siw hade ingen aning om vem han var. Fredrik blev genast förtjust i Siw, men för henne tog det lite längre lite tid. Hemligheten till ett långt förhållande tror Siw är att man accepterar varandra för den man är, att man är snäll mot varandra och att man finns där. Siw hade redan dottern Tove, sedan relationen med den finske musikern Lasse Mårtenson. Tillsammans med Fredrik fick hon också sonen Henrik. Idag har Siw även förärats med sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.

– Det är helt underbart! De är så härliga, söta och gulliga. Jag tror att jag är en bra farmor och mormor för jag är lika barnslig som dem och har lätt för att leka.

Foto: TT