Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rallydrottningen Ewy Rosqvist von Korff om livet

08 mar, 2020, 11:00 
AvMaria Roswall
Rattens mästarinna, Ewy Rosqvist von Korff, har fyllt 90 år men att vara i 
hennes sällskap är som att träffa en fnittrig, underbar väninna! Här vilar inga ledsamheter och en mer positiv, sprudlande 90-åring får man leta efter.– Jag är världens enda kvinnliga 
europamästarinna inom racing, jag har hälsan och jag har livet. Självklart är jag glad!
Annons

Gruset yrde på de slingriga skånska vägarna när Ewy Jönsson, veterinärassistent i Ystad, tryckte gaspedalen i botten och for fram. I bilen fanns sperma från tjurar som skulle levereras till olika gårdar för insemination och det fanns ingen tid att förlora. Det är också här Ewys väg till världens mest kända kvinnliga racerförare tar sin början.

– De var så jag lärde mig köra bil på riktigt, det gällde att hinna med alla gårdar innan kvällen och då var det alltid bråttom. Bönderna stod och väntade på mig så det var bara att trampa på gasen, berättar Ewy med iver i rösten.

Världens mest kända kvinnliga racerförare

Ewy Rosqvist von Korff
Ewy Rosqvist von Korff.

Och grusvägarna i Ystad må mycket väl vara världens bästa träningsvägar, för Ewy är än idag världens mest framgångsrika kvinnliga rallyförare genom tiderna, vinnare av rallyns europamästerskap hela tre gånger.

Annons

Ewy slog alla män – i manlig tävling

Hennes största framgång var 1962 då hon, tillsammans med sin co driver och kartläsare Ursula Wirth, körde från alla manliga rallyförare och tog hem segern i det krävande Gran Premio-rallyt i Argentina. 280 medtävlare, alla män, men först över mållinjen, det var Ewy och Ursula! En bedrift Ewy med rätta är stolt över.

– Jag är den enda kvinna som vunnit det rallyt och den enda kvinna som varit rallyförare för Mercedes. Racet i Argentina är en enormt jobbig tävling, man körde i över 6 timmar i den otroliga värmen och det orkade killarna inte med, de slocknade i värmen, men jag och Ursula orkade, berättar Ewy med stolthet i rösten.

Ewy, hennes kartläsare Ursula Wirth och självaste prins Bertil!
Ewy, hennes kartläsare Ursula Wirth och självaste prins Bertil!
Massor av minnen har hon sparat som är roliga att plocka fram då och då.
Massor av minnen har hon sparat som är roliga att plocka fram då och då.

Att vara kvinna i den mansdominerade rallyvärlden var ingen enkel match och Ewy och Ursula fick utstå både det ena och det andra under sina tävlingar, såväl från manliga kollegor som från publik längs vägarna.

Annons

– När vi kom till Argentina för att köra trodde de att vi var där för att göra PR för Mercedes, inte att vi skulle vara med och tävla. Två blonda tjejer från Sverige, ingen trodde på allvar att vi skulle köra och över allt kom det fram folk och ville ta på oss, känna att vi var på riktigt.

Maken blev sjuk…

Efter segern följde år av spännande tävlingar och givetvis fantastisk PR för Mercedes, för vilka Ewy arbetade. Även kärleken dök upp, Ewys blivande make Baron Alexander von Korff, som även han tävlat i racing, arbetade på Mercedes. Makarna bodde i Stuttgart men dessvärre drabbades Alexander av en allvarlig sjukdom och avled endast 55 år ung.

– Det var fruktansvärt, han var så sjuk och bad mig sluta tävla. Han sa ”Ewy du har vunnit så mycket nu och jag vill att du slutar, att du är med mig istället”, vilket jag så klart gjorde då, berättar Ewy och sorgen känns stark.

Då makarna inte fått några barn flyttade Ewy hem till Sverige efter makens bortgång, men då blev det Stockholm och Strandvägen istället för Österlen och snabba bilfärder är numera utbytta mot promenader och en och annan cykeltur.

Annons

– Jag trivs otroligt bra här, tycker så mycket om folklivet runt knuten och så har jag Djurgården med sin natur där jag promenerar varje dag.

Och bilkörningen, är det något du saknar?

– Nej, inte direkt, det blev så krångligt med parkering här så jag bytte bilen mot cykel och idag promenerar jag mest, svarar hon med ett skratt.

Till Skåne åker hon dock fortfarande titt som tätt för att hälsa på sina bröder.– Vi har inte kvar gården där jag växte upp men mina bröder bor fortfarande i Skåne så givetvis åker jag dit och hälsar på. Jag har också en del gamla vänner kvar, även om de flesta tyvärr gått bort. Det blir ju så när man är så här gammal. Det är inte så många kvar i min ålder.Prinsessan Birgitta om sista mötet med Lill-BabsLäs mer

“Carl Philip är duktig”

Vi pratar förebilder och att Ewy givetvis är en stor sådan för många kvinnor. Någon motorprinsessa har vi inte i vårt land men dock en motorprins!

– Å han är så duktig prins Carl Philip tycker jag! När han började tävla tänkte jag att oj, oj nu är han lite för ivrig, nu måste han lugna ner sig. Men det tycker jag att han har gjort vilket är väldigt bra av honom, att köra med kontroll är viktigt.

Hennes fotoalbum är fyllda av roliga minnen från rallytiden.
Hennes fotoalbum är fyllda av roliga minnen från rallytiden.
Ewy, då Rosqvist, får pris av prinsessan Margaretha, ett halsband i etui.
Ewy, då Rosqvist, får pris av prinsessan Margaretha, ett halsband i etui.
Ewy år 1965. Hon blev Europamästare 1959, 1960 och 1961 (delat med Pat Moss).
Ewy år 1965. Hon blev Europamästare 1959, 1960 och 1961 (delat med Pat Moss).

Ewy har träffat många kungligheter och celebriteter. Förutom prins Bertil har hon haft äran att träffa Grace Kelly, möten som alla gjort starkt intryck.

Annons

– Prins Bertil var enormt intresserad av bilar, på ett genuint sätt. Jag guidade honom på Mercedes-Benz museet i Stuttgart och han ville veta allt om alla bilar jag visade. Det var ett roligt möte och väldigt fint av honom att visa sådant stort intresse. Grace Kelly fick jag pris av i Monaco 1963, och oj vad trevlig och vacker hon var. Hon var också väldigt tävlingsinriktad, hon kramade om mig och sa att hon tyckte det var fantastiskt med en kvinna som kunde köra som jag gjorde.

Träffade prins Bertil.

Med ett så häftigt liv i bagaget är det lätt att fråga sig om det då finns något hon skulle gjort annorlunda om hon fick vrida klockan tillbaka? Svaret kommer blixtsnabbt:

– Jag skulle vilja ha hunnit bli flygkapten! Min bror är det och det är en dröm jag alltid haft. Tänk att få svischa fram över molnen, säger hon med sitt härliga skratt.

AV: Maria Roswall

Foto: TT/Patrik Österberg

Annons