Anni-Frid Lyngstad om sin stora livssorg: "Obegripligt"

ABBA-stjärnan Anni-Frid Lyngstad Reuss har under sitt liv upplevt såväl höga känslomässiga toppar som mycket djupa dalar.

JONAS EKSTRMER / TT
Mormor tog med henne från Norge till Sverige för att hon skulle slippa mobbas som "tyskunge".
När lyckan verkade som störst dog på mindre än ett år såväl dottern som maken.
ABBA-stjärnan Anni-Frid Lyngstads liv har varit präglat av höga berg och mycket djupa dalar.

Det stora genombrottet kom när ABBA vann Eurovision song contest.

Anni-Frid Lyngstad, 75, blev tillsammans med Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus kända över hela världen.

Gruppens album sålde som smör och deras låtar toppade listorna jorden runt.

Fotoblixtarna kunde inte sluta smattra och kvartetten blev ett hett villebråd för pressen – alla ville ha en liten bit av den enorma framgångskakan.

Men det började väldigt långt från pengar, glitter och glamour för ABBA-Frida.

Anni-Frid föddes i Norge – tvingades flytta till Sverige

Anni-Frid Lyngstad föddes 1945 i Norge ett halvår efter andra världskrigets slut. Hennes mamma vara norska, hennes far soldat i ockupationsmakten som efter Tysklands nederlag skickats hem.

Familjen blev helt utfryst i bygden. Ingen ville ha med dem att göra.

Det var efter andra världskriget mycket vanligt att barn till tyska soldater och norska kvinnor mobbades svårt, misshandlades och fick sina liv förstörda. "Tyskungarna" gick hemska öden till mötes.

För att lilla Anni-Frid skulle slippa detta tog mormor Agny med henne till Sverige. Där växte den blivande världsstjärnan upp i Torshälla utanför Eskilstuna.

Flytten kunde emellertid inte förhindra den sorgesamma inledningen på ABBA-Fridas liv. Mamma Synni följde efter till Sverige, men gick bort när dottern bara var två år gammal. Också mormor Agny dog tidigt och fick aldrig uppleva barnbarnets enorma framgångar.

Efter skilsmässan från Benny Andersson 1981 och ABBA:s splittring levde Anni-Frid Lyngstad under en period ensam.

Så. I början på 1990-talet fann Amors pilar åter sitt mål. Den hyllade sångerskan träffade prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen.

Kärlek uppstod och paret gifte sig 1992. Då fick Anni-Frid Lyngstad också titeln prinsessa och grevinna av Plauen.

– Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt, berättade hon i ”Vänligen Lars Lerin” då konstnären gästade stjärnans hem på Mallorca.

Blev vän med drottning Silvia genom nya kärleken

Genom prins Ruzzo, ungdomsvän till vår Carl XVI Gustaf, kom hon in i den kungliga kretsen. ABBA-Frida och maken tillbringade skidsemestrar med kungaparet och paren vandrade tillsammans i Himalaya. Hon blev väninna till drottning Silvia och engagerade sig i hennes välgörenhetsarbete.

– Ruzzo förändrade mitt liv enormt mycket. Han förde med sig glädje, kärlek och två nya barn, mina styvdöttrar. Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss, berättade Anni-Frid Lyngstad vidare i ”Vänligen Lars Lerin”.

För när lyckan så log mot henne slog livet till hårt. På grymmast möjliga sätt. Och inte bara en gång.

Endast 30 år gammal omkom Anni-Frid Lyngstads dotter Ann Lise-Lotte Casper 1998 i en bilolycka i USA. Året efter gick maken Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, 49, bort i cancer efter en kort tids sjukdom.

– En obegriplig sorg. Man känner så där att man inte kan överleva knappast. Min dotter gick bort -98 och min man gick bort -99. Då var jag tvungen att ha någonting att tro på, annars hade det varit väldigt svårt att klara av det, berättade ABBA-Frida i "Vänligen Lars Lerin”.

– Det tog väldigt många år av en obegriplig sorg. Jag har inte pratat om det här på väldigt länge, det var en svår resa.

Anni-Frid Lyngstad drog sig tillbaka efter de dubbla tragedierna

Efter de dubbla tragedierna drog sig Anni-Frid Lyngstad tillbaka från omvärlden. Mitt i den ofattbara sorgen blev drottning Silvia ett stort stöd.

Det tog tio år. Sedan mötte ABBA-Frida åter kärleken. I form av den förmögne brittiske adelsmannen Henry Smith, medlem av den familj som grundade och länge ägde den anrika bokhandelskedjan W. H. Smith.

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, berättade hon för Lars Lerin.

I dag bor Anni-Frid Lyngstad och hennes greve växelvis på Mallorca och i Schweiz. Paret har varit tillsammans sedan 2008 och ett stort gemensamt intresse är friluftsliv.

– Jag åker mycket skidor, ibland offpist och helikopterskidåkning. Jag har vandrat på Haute Route, från Verbier till Zermatt, det tog sju dagar, har hon sagt till Damernas Värld.

– När man når toppen åker man nerför på underbar orörd, djup snö – då känner man sig lycklig. Sen kommer det en ny bergstopp som man ska gå upp för igen. Så är det också med livet. Det finns sorger och besvikelser och nya berg att ta sig upp på mellan stunder av glädje och lycka.

Anni-Frid Lyngstad skriver om sitt liv

Och just det har Anni-Frid Lyngstad försökt skildra i skrift. Hennes liv skulle fascinera de hundratals miljoner av fans som älskar ABBA, oavsett vilken form projektet slutligen tar.

– Jag skriver om mitt liv. Det kan bli en bok, en musikal, en film, jag vet inte ännu. Jag har skrivit mycket i mitt liv, men aldrig en bok. Till att börja med gick det lätt men just nu har jag kommit till en tröskel, berättade hon för Damernas Värld.

Görel Hanser, mångårig vän och talesperson har senare sagt om statusen på Anni-Frid Lyngstads arbete:

– Skrivandet har inte kommit längre än det hon sa den gången. Tyvärr, jag skulle önska det. Bok eller film, hon vet nog inte riktigt själv än. Hennes planer är fortfarande ganska vaga.

Förutom Benny Andersson och prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen har Anni-Frid Lyngstad även varit gift med ungdomskärleken Ragnar Fredriksson. I "Vänligen Lars Lerin” sa hon:

– När det gäller männen som jag har delat mitt liv med, jag älskar dem alla, de har varit fantastiska, de har verkligen gjort någonting för mig genom att utveckla mig till den människan jag är i dag. Och som jag faktiskt känner mig ganska stolt över nu för tiden. Men utan dem och deras kärlek så hade naturligtvis inte livet varit vad det är i dag.