Annons

Adelsfamiljen Klingspor – skandalerna & romanserna

Adelsfamiljen Klingspor – skandalerna & romanserna
Charlotte Klingspor kunde ha blivit Sveriges drottning. Istället ledde romansen med kungen till en livslång vänskap med drottning Silvia. Det här är adelsfamiljen Klingspors historia.
Annons
Annons

Idag finns drygt 27 000 adelspersoner i Sverige och många av dem tillhör den innersta kretsen av rik societet. Det går att dela in adeln i två läger, de som ärvt pengar och fastigheter från äldre generationer och de som själva skapat stora förmögenheter med sina egna händer.

Familjen Klingspor tillhör de båda lägren. Släkten sägs ha sitt ursprung i Tyskland och består idag av 120 personer födda Klingspor. I Riddarhuset i Stockholm samlas adeln fortfarande till släktmöten, men inga kvinnor får representera de adliga ätterna.

Kunglig romans

Trots denna tradition är det just en kvinna som varit mest framträdande i släkten, nämligen Charlotte Klingspor. 1973 hamnade 23-åriga Charlotte på löpsedlarna och pekades ut som kungens flickvän. Ogifte Carl XVI Gustaf var skolkamrat med Charlotte från Sigtunaskolan. Hon var ett av fem barn till friherren Stig Klingspor och hans hustru Christina och uppvuxen på herrgården Råbäck.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:
Annons

Laddar nästa artikel…