Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Adelsfamiljen Klingspor – skandalerna & romanserna

26 mar, 2020, 10:00 
AvJohanna Bengtsson
Charlotte Klingspor kunde ha blivit Sveriges drottning. Istället ledde romansen med kungen till en livslång vänskap med drottning Silvia. Det här är adelsfamiljen Klingspors historia.
Annons

Idag finns drygt 27 000 adelspersoner i Sverige och många av dem tillhör den innersta kretsen av rik societet. Det går att dela in adeln i två läger, de som ärvt pengar och fastigheter från äldre generationer och de som själva skapat stora förmögenheter med sina egna händer.

Familjen Klingspor tillhör de båda lägren. Släkten sägs ha sitt ursprung i Tyskland och består idag av 120 personer födda Klingspor. I Riddarhuset i Stockholm samlas adeln fortfarande till släktmöten, men inga kvinnor får representera de adliga ätterna.

Kunglig romans

Trots denna tradition är det just en kvinna som varit mest framträdande i släkten, nämligen Charlotte Klingspor. 1973 hamnade 23-åriga Charlotte på löpsedlarna och pekades ut som kungens flickvän. Ogifte Carl XVI Gustaf var skolkamrat med Charlotte från Sigtunaskolan. Hon var ett av fem barn till friherren Stig Klingspor och hans hustru Christina och uppvuxen på herrgården Råbäck.

Charlotte Klingspor och Kung Carl Gustaf
Charlotte Klingspor och kungen sågs umgås både i Charlottes lägenhet nära slottet samt hemma hos hennes föräldrar på Råbäck.

Men som bekant ”sa det klick” snart därefter mellan kungen och Silva och i samma stund tog romansen med Charlotte Klingspor slut. Men inga sura miner från någons sida, tvärtom! Charlotte gifte sig istället med Österrikes alpinkung Egon Zimmerman som vunnit störtlopp i OS i Innsbruck 1964. Paret kom att bli kungaparets absolut närmsta vänner.

Under Charlotte och Egons bröllop stod kungen och drottningen såklart vid sina goda vänners sida.
Under Charlotte och Egons bröllop stod kungen och drottningen såklart vid sina goda vänners sida.

Barnlycka och cancer

Kärleken mellan Egon och Charlotte tog slut, men båda två fortsatte att umgås med kungaparet. Efter skilsmässan träffade Charlotte baron Fritz Rosenörn-Lehn och de gifte sig 2001.

Annons

Hela sitt liv hade Charlotte Klingspor längtat efter barn, men lyckades inte själv bli gravid. Däremot hade hon frusit ner sina ägg inför framtiden. Paret hittade en surrogatmamma i USA, Fritz befruktade Charlottes nedfrusna ägg som inseminerades i surrogatmamman. Det gick vägen! Vid 53 års ålder fick äntligen Charlotte en son, Carl.

Men säg den lycka som varar.

Bara ett år efter sonens ankomst drabbades Charlotte av levercancer. När Carl var 1,5 år dog Charlotte till följd av sjukdomen, bara 55 år gammal.

Tårar föll från drottning Silvias kind när hennes bästa vän Charlotte begravdes år 2005.
Tårar föll från drottning Silvias kind när hennes bästa vän Charlotte begravdes år 2005.

Kinnevik och Hellekis

Släkten Klingspor kopplas inte bara ihop med kunglig glans, utan även med näringslivet. Idag är familjen Klingspor värda över 2,5 miljarder kronor, mestadels på grund av sin ägarandel i investmentbolaget Kinnevik. Familjen Stenbeck är idag största ägare, men faktum är att Kinnevik grundades av Wilhelm Klingspor I, farfar till nuvarande 58-åriga Wilhelm Klingspor som idag sitter i Kinneviks styrelse.

Annons

I skrivande stund äger Wilhelm aktier i Kinnevik till ett ungefärligt värde av 220 miljoner kronor. Wilhelm och hans fru Marie driver även Hellekis säteri i Götene kommun. Säteriet är öppet för allmänheten med restaurang och festlokaler för uthyrning. På uppfarten till den pampiga gården står inte mindre än sex tjusiga bilar, varav en Mercedes från 1968 och en ny Landrover cabriolet.

Den personliga konkursen

Men det var ingen självklarhet att familjen Klingspor skulle får ta del av Kinneviks miljonregn. Det Wilhelm Klingspor I byggde upp höll Charlotte Klingspors far Stig Klingspor på att kasta i sjön hundra år senare. Under en period för omkring 40 år sedan började det gå dåligt för Klingspors ärvda gods och jordbruksföretag. Stig sålde då av aktier i Kinnevik.

Stig bedrev vid den tiden finansbolaget Cabaco och efter en lång rad misslyckade aktiespekulationer under 80-talet försattes han i personlig konkurs. Stigs fantastiska slott Råbäck, där Charlotte växt upp, såldes till en IT-miljonär på exekutiv auktion. Släkten mötte då en av sina mörkare dagar.

Stig Klingspor blev tvungen att sälja sitt vackra Rånäs när pengarna tog slut och skulderna växte.
Stig Klingspor blev tvungen att sälja sitt vackra Rånäs när pengarna tog slut och skulderna växte.

Johan Klingspors gigantiska slott

Men det finns givetvis fler slott i familjen Klingspors ägo. Wilhelm Klingspors syssling Johan Klingspor, 67, äger ett betydligt större slott än både Hellekis och Rånäs. Nämligen Stora Sundby slott i Sörmland. Slottet har fyra stora torn för årstiderna, tolv mindre för månaderna, 52 rum för veckorna och 365 fönster, för dagarna.

Johan Klingspor
Här, i det gigantiska Sundby slott vaknar Johan Klingspor upp varje morgon.

– Sammantaget är det mindre än en tiondel som vi använder. Å andra sidan används hela slottet i vår verksamhet. Och busbarnen leker naturligtvis kurragömma överallt. Om det är regnväder kan man faktiskt gå en promenad inne i slottet också, säger Johan Klingspor till Expressen.

Annons

Skogsbruk, uthyrning av bostäder, visningar av slottet, konferenser och jakt för grupper är inkomstkällorna för Johan och hans slott.

Klingspor i rampljuset

Alla medlemmar ur den stora släkten Klingspor bor givetvis inte i slott, flera av dem har tvärtom själva skrapat ihop en egen förmögenhet och gjort sig kända inom olika yrken.

Marie Klingspor till exempel, är VD för filmbolaget Visionary Films Stockholm. Senaste offentliga siffran kring hennes förmögenhet visar en inkomst på 41 miljoner kronor under 2016.

Caroline Törnquist och Marie Klingsbor
Marie Klingspor (t.h.) syns då och då i kändisvimlet. Här med väninnan Caroline Törnquist, hustru till programledaren Steffo Törnquist.

Det finns flera framgångsrika namn i släkten. Agneta Klingspor är en prisbelönt författare som har skrivit böcker som Pressa läpparna här och Går det åt helvete ska jag ändå dö.

Agneta Klingsbor har skrivit flera prisbelönta böcker.

Och de kreativa ådrorna stannar inte där. Alexander Klingspor tillhör Sveriges främsta figurativa konstnärer. Hans konstverk säljs för 600 000 kronor vardera och föreställer dekadenta nattklubbsskildringar med nakna kroppar.

Alexander Klingspor
Alexander Klingspor framför ett av sina många konstverk.

Amelie Klingspor, 29 år driver egna modemärke AMIK Studio som föddes ur en frustration över världens överkonsumtion. Nu skapar hon hållbara plagg av tyger som ursprungligen kommer från Gucci, Valentino och Max Mara.

Mode har alltid intresserat Amelie Klingsbor, som idag driver klädmärket AMIK.
Mode har alltid intresserat Amelie Klingsbor, som idag driver klädmärket AMIK.

Adel gift med adel

Klingspors familjeträd består av över 400 personer som genom tiderna fötts Klingspor, de har släktskap med över 200 familjer, varav 89 andra adelsätter. Fördomen om att rika gärna gifter sig med andra rika, har levt genom Klingspor i generationer. Hamilton, Toll, De Geer och Sparre är bara några adliga efternamn som är ingifta i släkten Klingspor. I en intervju med Expressen berättar Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist att adeln prioriterat att gifta sig med rika personer.

– Då får adelsfamiljerna in pengar och de rika får fina titlar. Så blir alla glada och nöjda. Det är klart att de rika tycker att det är finare att gifta sig med en Palmstierna, Ramel eller Wachtmeister än med någon som heter Nilsson, säger Herman Lindqvist.

Foto: TT, AMIK Studio pressbild Källa: Aftonbladet.se, Expressen.se

Annons