Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Agnetha Fältskogs hemska besked – kom helt oväntat

03 jul, 2024, 18:00 
Albin Bramstedt
Agnetha Fältskog.
Agnetha Fältskog är en del av den hemskt uppskattade popgruppen ABBA.Karin Törnblom
ABBA-ikonen har nåtts av det hemska beskedet – har inte varit känt länge.
Annons
SE FILMEN: Här återförenas ABBA på Kungliga slottet!Brand logo
SE FILMEN: Här återförenas ABBA på Kungliga slottet!

Agnetha Fältskog var en av de två frontsångarna i den legendariska popgruppen ABBA. Men hon kräver ingen större presentation, eftersom att i princip hela Sverige vet vem hon är.

Däremot så har hon, utöver sin framgångsrika musikkarriär, haft ett delvis tufft privatliv.

Hon var tillsammans med Björn Ulvaeus, också medlem i ABBA, 1971–1979 och med Tomas Sommerfeldt 1990–1993. Dessa relationer var uppmärksammade i sig, men ingenting går att mäta med den fullständigt bisarra saga som hon och fanet, Gert van der Graaf, skapade.

Agnetha Fältskog.
Agnetha har under sin karriär fått känna av kändisskapets alla sidor.Karin Törnblom/TT

Förhållandet har kallats för "den mest osannolika kärlekssagan någonsin" men slutade tyvärr i tragedi, besöksförbud och utvisning.

Annons

Nu har Gert kommit med ett nytt jobbigt utspel.

Skandalomsusad dokumentär

För efter flera års besöksförbud har det varit omöjligt för van der Graaf att träffa Agnetha. Dessutom släpptes det förra året en dokumentär, "Take a Chance", som skildrade holländarens besatthet av ABBA-ikonen.

Agnetha bad producenten att inte sända dokumentären. Något hon gjorde i ett öppet brev. Men dokumentären sändes och tittarna fick i den följa van der Graaf när han går till sin psykiatriker samt ta del av hans åsikter om den tre år långa relationen med Agnetha. 22 år efter att den tagit slut.

Nu har han berättat om sina framtidsplaner i en intervju med Expressen. Han befinner sig nämligen just nu på semester i Nyköping.

– Jag tycker mycket om Sverige fortfarande. Jag talar svenska och... lite så där, säger han till tidningen.

Gert van der Graaf.
Gert van der Graaf 2007.KRISTER LARSSON / XP / TT

Trots besattheten som skildras i dokumentären så säger han att Agnetha är ett avslutat kapitel, och att han vill att hon ska få vara ifred.

Annons

– Jag vill att hon ska leva sitt eget liv och vara fri, att kunna göra sin egen grej. Jag vill också gå vidare i livet och därför gjorde jag den där dokumentären.

Planerar ett liv i Sverige

Van der Graaf säger sig fortfarande bo i Nederländerna, men att det beror på att han fortfarande jobbar där. Däremot ser han en framtid i Sverige, och kanske blir hans sista boende här.

– När jag är klar med jobbet ska jag köpa ett litet hus i Sverige. Kanske lite innan jag kommer till Sverige, så att jag kan bo här igen.

Han berättar om tiden innan han åkte tillbaka till Nederländerna.

– Jag valde att åka tillbaka, jag gjorde slut med Agnetha och ville inte stanna längre i Sverige. Men nu har det gått 24 år, och jag har kommit tillbaka och börjat tänka om. Jag trivs här, utan Agnetha. Jag talar fortfarande svenska. Jag läser tidningar fortfarande. På något sätt känner jag mig som om jag kommer hem igen.

Foto: KRISTER LARSSON / XP / TT, Karin Törnblom

Annons