Aje Philipssons och Grete Qvibergs relation efter skilsmässan

grete qviberg aje philipsson
Grete Qviberg och Aje Philipsson var gifta i 18 år och var några av de första vännerna som den dåvarande kronprinsen presenterade för fröken Silvia Sommerlath. Men hur ser deras relation ut i dag?
Annons

Han är miljonär och kung Carl Gustaf nära vän sedan många år tillbaka. Hon en societetslady av rang som är en mästare på tjusiga fester och exklusiv inredning.

Aje blev kär i den unga fotomodellen

Under sina 18 år som gifta var Anders ‘Aje’ Philipsson, 77, och Grete Qviberg, 75, Stockholms hetaste societetspar. Utan konkurrens. De träffades när Grete bara var 23 år, jobbade som fotomodell och reste över hela världen. Aje, vars familj ägde Mercedes i Sverige, studerade fortfarande. Han fick upp ögonen för henne på den populära krogen Strand, i Stockholm, och ska enligt uppgifter ha sagt “henne ska jag gifta mig med”.

Annons
grete qviberg aje philipsson
Grete Qviberg och Aje Philipsson år 1967,
Annons

Och så blev det. Grete, som är uppvuxen i Gubbängen utanför Stockholm, blev plötsligt en del av den innersta kretsen på Östermalm. Men bilden av den unga förortstjejen som mötte överklasspojken är hon lite trött på.

– Istället var det han som träffade en riktigt världsvan tjej, har Grete sagt till Svensk Damtidning i en tidigare intervju.

Blev vänner med kungen och Silvia

Några år senare började kung Carl Gustaf, som då var kronprins, smyga med en viss fröken Sommerlath och Aje och Grete bjöd ut det nya paret till sitt sommarställe på Värmdö. Grete och Silvia blev nära vänninor och byter fortfarande några vänliga ord med varandra när de ses i dag.

aje bathina philipsson
Aje är i dag gift med Bathina Philipsson. Aktuell i Let’s Dance.

Skilsmässan var tuff och Grete har beskrivit hur hon fick börja om från noll. Hon lämnade den flotta våningen, började sälja smycken och fastigheter och handla med aktier. Många av vännerna tog dessutom Ajes parti med inte Silvia. Hon fortsatte istället höra av sig till sin kära väninna.

Annons

Tuff skilsmässa

I dag är stridsyxan nedgrävd och Grete har en bra relation med Aje. Hon umgås dessutom med hans nya fru Bathina Philipsson, som är aktuell i årets upplaga av Let’s Dance.

– Min personlighet är att inte vara långsint. Det var då och det var jättejobbigt att skiljas, men nu är det historia och det har gått bra. Man blir bara bitter av att älta och det har gått bra, har Grete sagt till Svensk Damtidning.

Aje och Grete fick tre barn ihop; Nina Philipson, 51, Anja Philipson, 49, och Anders “Coci” Philipson, 43. I dag är Grete sambo med affärsmannen Kent Löwenberg.

grete qviberg
Grete är i dag lycklig med sambon Kent Löwenberg.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Aje Philipssons och Grete Qvibergs relation efter skilsmässan”

 1. Bror skriver: 4 april, 2020

  Två små “tyska” noteringar i marginalen.
  Att familjen Philipson “ägde Mercedes i Sverige” är en betydande överdrift.
  Ajes pappa, Gunnar Philipson, förvärvade efter kriget generalagenturen för Mercedes i Sverige. Han fick den för en spottstyver. Ingen annan ville ha den. Vem vill idag åka i samma bil som Hitler, sa man 1945.
  En ofta återkommande vandringslegend om kända män är det yttrande som Aje Philipson sägs ha fällt när han första gången såg Grete Qviberg: henne ska jag gifta mig med!
  Även en i kärlekssammanhang så udda figur som Adolf Hitler sägs ha gjort en liknande äktenskaplig deklaration.
  Under ungdomstiden i Linz bjöd han en dag med en kamrat på promenad för att denne skulle få tillfälle att träffa Adolfs tillkommande.
  Här ska vi stå, sa Adolf och gjorde halt.
  – Titta nu mot porten tvärs över gatan! Om exakt två minuter kommer hon ut ur den för att påbörja en promenad som varar i 35 minuter. Jag har klockat henne!
  – Pass på! Där är hon nu, min tillkommande! Nå, vad säger du?
  – Lite svårt att säga så här på håll.
  – Nåja, hon vet förstås ännu inte vem jag är.
  – Was?
  Men allt detta hände innan Hitler blev “Hitler” med resten av världen.


  1. Anna skriver: 10 april, 2020

   Bror,
   Älskar dina välformulerade och underfundiga kommentarer! Fortsätt så;-)


  2. Bror skriver: 12 april, 2020

   Tack Anna!
   Känns alltid bra att kunna glädja någon annan.
   Även detta att reta gallfeber på någon, vilket jag vet att jag ibland gör, är inte alltigenom sorgligt. Man får i alla fall veta att man lever. Och det kan man ibland behöva bli påmind om.


 2. Elna skriver: 4 april, 2020

  Grete är fortfarande en mycket vacker kvinna.


  1. Catherine skriver: 10 april, 2020

   Jag tänkte precis tvärtom…hon ser hemsk ut med sitt långa, vita hår och för mkt smink. Ingenting gemensamt med den skönhet hon en gång var…


 3. Susanne Blomgren skriver: 5 april, 2020

  Kul att läsa Grete med familj var grannar med oss i Gubbängen. Jag skulle dricka blåbärssoppa som jag inte tyckte om höll glaset vid köksfönster och allt hamnar på deras fönsterkarm , var inte uppskattat. Kul minne.


 4. Aveline skriver: 5 april, 2020

  Bär båda damerna päls?! Hjärtlöst! Ingen människa behöver djurpäls idag.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar