Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Albin Lee Meldau öppnar upp om missbruket: "Full psykos"

22 okt, 2022, 01:00 
Lars Johansson

Sist Albin Lee Meldau, 34, var med i ”Så mycket bättre” kämpade han med sitt missbruk.
– Jag var inte nykter en sekund där inne, säger han i podden ”Nemo möter en vän”.

Och i en intervju med Di Weekend avslöjar stjärnan: – Jag har varit narkoman sedan jag varit 15 år.

Annons
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”Brand logo
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Albin Lee Meldau är göteborgaren som slog igenom 2016 med monsterhiten ”Lou Lou” som strömmats fler än 10 miljoner gånger på Spotify.

Två år senare gjorde han succé i ”Så mycket bättre” och hyllades för sina finstämda tolkningar.

Vad TV-publiken inte kände till var hur allvarligt sjuk Albin var i sitt missbruk, både före, under och efter inspelningarna.

Albin slog igenom 2016.

Öppnar upp om missbruket under Så mycket bättre

– När jag kom till ”Så mycket bättre” och började med det, då hade jag åkt kust till kust i USA och rökt. Det var fri tillgång och jättesjukt. Jag satt i en bil och rökte och söp. Jag var helt trasig fysiskt, säger Albin Lee Meldau till Aftonbladet.

Annons

I podden ”Nemo möter en vän” berättar artisten att han inte var nykter en sekund i huset.

– Så som jag mådde där... Full psykos. Jag trodde att de hade riggat mitt rum, jag var så väck, säger han till Aftonbladet.

Albin medverkade i Så mycket bättre 2018.

Artisten berättar också hur han kämpat med sitt missbruk redan som barn.

– Jag har varit narkoman sedan jag var 15 år. Jag kommer från en ganska blöt, och om jag får säga det själv, pundig miljö. Vi växte upp i Göteborg bland de proggare som sjöng om barn av vår tid. Vi är de barnens barn. Jag började dricka när jag var 12 år. Från att jag var 15 har jag rökt hasch varje dag, fram till att jag slutade för två månader sedan, berättar han för Di Weekend.

Annons

Lades in på behandlingshem: "Jag tappade det fullständigt"

I anslutning till att programmet sändes lät Albin Lee Meldau lägga in sig på behandlingshem för att få bukt med sitt missbruk. Det fanns ingen annan väg ut.

– Jag tappade det fullständigt. Varje gång jag rökte en joint fick jag panikångest. Varje gång jag tog en drog blev det ingen effekt. Det enda som fungerade var att supa, men också tabletter. Men det var svårt att dosera när man var full. Om du käkar benzo (Bensodiazepiner) och dricker samtidigt så dör du, säger han.

Albin mådde väldigt dåligt när han spelade in Så mycket bättre sommaren 2018.

Behandlingshemmet blev vändningen.

Annons

Då stoppade sjukdomen stjärnan från att genomföra Mix Megapols julkonsert, men efter att idag ha varit nykter i mer än ett och halvt år får Albin Lee Meldau nu sin revansch. Den 23 mars ställer han sig på Avicii Arena med en symfoniorkester med 65 personer.

– Jag tänker på konserten som min 'Elvis Christmas special' … fast den är i mars”, säger Lee Meldau i ett pressmeddelande om konserten.

Albin medverkar även i årets säsong av Så mycket bättre.
Annons