Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Exklusiv intervju! Alicia Vikander om Lara Croft, drömmen som blev sann och livet med Michael Fassbender

16 mar, 2018, 13:00 
AvMaria Roswall
Alicia Vikander syns nu på bioduken som Lara Croft i actionfilmen Tomb Raider. I vår intervju berättar hon om maken Michael Fassbender, drömmen som blev sann och karriären.
Annons

Det har nog knappast undgått någon att vår svenska stolthet Alicia Vikander spelar Lara Croft i den nya versionen av actionfilmen Tomb Raider, en roll som minst sagt krävde hårt, fysiskt arbete för skådespelerskan. Öppningsscenen är en kick-boxande Alicia med ett imponerande sexpack på magen.

– Ja, det var en tuff roll fysiskt, jag var helt blåslagen från all träning under inspelningen och det var verkligen tufft att komma i rätt form. Jag tränade MMA, boxning, simmade, klättrade och självklart tränade jag även styrketräning, berättar Alicia när hon träffar Svensk Damtidning på ett hotell i Stockholm inför filmpremiären.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag ville att det skulle bli realistiskt. Jag tränade så mycket som möjligt för att jag ville göra så många stuntscener som möjligt själv, berättar Alicia och häller upp mineralvatten.

Alicia är anspråkslöst klädd i svart blus, jeans och höga svarta klackar, med håret fäst i en enkel hästsvans och nästan inget smink. Det är inte helt lätt att se henne i den tuffa rollen som Lara Croft när vi nu sitter mitt emot varandra och hon tittar på mig med sina stora, bruna ögon och ler mjukt. Men även om Alicia är ung, 29 år, har hon en minst sagt imponerande meritlista – inte minst sin Oscarstatyett för bästa kvinnliga biroll i filmen ”The Danish Girl”, som hon mottog på Oscarsgalan för två år sedan. Vi pratar om att det har gått fort, från Guldbagge- till Oscarsgala och världens mest åtråvärda filmpris innan hon passerat 30-strecket.

Annons

– Jag var 20 år när jag fick min Guldbagge, idag är jag snart 30 år och de här tio åren är så klart en viktig tid då man växer upp en hel del, det är viktiga år i livet och ja, när du säger det så där känns det nästan surrealistiskt! Det är speciellt att arbeta med det som jag gör, det händer så mycket och det är en verklighet som skiljer sig mycket från ett ”vanligt” jobb. Jag har kämpat hårt för att få de roller jag har fått och de har tagit mig till dit jag är idag.

Alicia Vikander med sin Oscarsstatyett.

Och idag är Alicia en riktigt superstjärna, men exakt vilka dörrar Oscarstatyetten kommer att öppna är fortfarande oklart då de filmroller vi ser Alicia i nu var inbokade innan hon fick den.

Annons

– Självklart gör en Oscar att man har etablerat sig i branschen, vilket är oerhört viktigt, absolut. Men det är först nu, efter Tomb Raider, som jag får se vilken roll den kommer att ha. De filmer jag har gjort nu var inbokade innan jag fick min Oscar.

I nya filmen gestaltar hon sin egen barndomshjälte där en ung Lara Croft letar efter sin försvunna pappa, och slåss mot de onda, men till skillnad från föregångaren Angelina Jolies rolltolkning har Alicia fört in en mer mänsklig version av kultaction-rollen, något hon blir glad över att jag påpekar att jag tycker om.

– Vad roligt att du kände det när du såg filmen! Hon är stark, Lara, absolut en actionhjälte men jag ville att hon också skulle få vara både stark OCH sårbar, och allt där emellan. Angelinas filmer är första gången jag har sett kvinnliga actionhjältinnor och nu fick jag möjligheten att göra detta vilket jag tycker är riktigt coolt.

Annons

Alicia är feminist och vi pratar om allt som hänt under de senaste månaderna med #metoo som på alla sätt har satt ner foten för kvinnor, särskilt inom film och media och det märks tydligt att det här är något som engagerar henne starkt.

– Jag är feminist och vill tänka på vilka typer av människor jag kan ha i min historia. Med Tomb Raider tilltalades jag av manuset och av att få ge Lara olika sidor. Från ung flicka till stark kvinna. Det som händer nu är otroligt viktigt och bra och jag känner en stark, positiv anda efter #metoo. Kvinnor har länge haft en endimensionell sida att visa upp på filmduken, nu håller det på att ändras vilket är väldigt positivt. #metoo har verkligen kickstartat en rörelse som är enormt kreativ, det finns en hunger bland kvinnor som inte fått ta plats tidigare, en hunger som känns otroligt positiv.

Alicia vill på alla sätt använda sitt namn och sin framgång till att försöka påverka i positiv riktning för kvinnor och för ett år sedan startade hon, tillsammans med sin agent Chales Collier, produktionsbolaget Vikarious Production med syfte att lyfta kvinnor i Hollywood. Filmens första projekt är filmen Euphoria, som Vikander gjort tillsammans med svenska regissören Lisa Langseth. Nyheten om Alicias produktionsbolag blev snabbt en världsnyhet i Hollywood, vilket visar hur stark input ett känt namn verkligen har i filmbranschen.

Annons

– Mitt bolag är ett bra exempel på sådant som min framgång skapar möjlighet för. Att få starta upp det och kunna skapa filmprojekt som annars kanske hade varit svårt, det är en dröm som jag nu har kunnat uppfylla.

Alicia Vikander med maken Michael Fassbender.

Vi pratar drömmar, Hollywood och Europa, och att det är för Europa Alicias hjärta klappar står snabbt klart. Hon gifte sig i somras på Ibiza med Michael Fassbender och makarna bor i Portugal, helt utan några planer på att flytta till Hollywood.

– Vi älskar Portugal, det är så otroligt skönt med värmen och närheten till havet. Min man bodde där när vi träffades, jag bodde då i London men han ville att jag skulle komma och testa Portugal och ja, jag blev fast där! Michael älskar att surfa, vi har vänner där och vi trivs jättebra så nej, inga planer på att flytta alls.

Videon kunde inte hittas

I dag går filmen upp på biograferna i Sverige.

Foto IBL

Annons