Det här visste du inte om Miss Li – från kärleken till sjukdomsbeskedet

miss li i så mycket bättre 2019

Just nu är hon aktuell en andra gång i TV4:s Så mycket bättre – och karriären har gått spikrakt uppåt sedan 2006.
Här är allt du vill veta om Miss Li.

Miss Li, 37, eller Linda Therese Karlsson som hon egentligen heter, är just nu aktuell i TV4:s Så mycket bättre – för andra gången. Det populära programmet firar tio år med en jubileumssäsong, där flera artister som tidigare medverkat i programmet återvänder till huset på Gotland för att ännu en gång tolka varandras låtar.

I de olika avsnitten får vi se olika konstellationer av artister. Men tre av artisterna kommer att synas i alla avsnitt – där ibland Miss li, tillsammans med Petter Alexis Askergren och Magnus Uggla.

Medverkade i Så mycket bättre 2012

Miss Li var en av artisterna i Så mycket bättre 2012 där hon bland annat gjorde succé med sin tolkning av Pugh Rogefeldts låt Här kommer natten. Men trots succén i programmet har hon beskrivit sin medverkan som en ”mental pärs”. Ändå ställer hon upp ännu en gång.

– Hur jobbigt det än var att vara med sist, så var det så pass lärorikt att jag ville göra det igen, säger hon till Expressen.

Miss Lis stora genombrott och kärlek

Miss Lis karriär tog fart när hon 2006 fick ett skivkontrakt och samma år släppte sitt debutalbum Late night heartbroken blues – och hennes låt Oh boy blev en riktig hit. Efter det har hon totalt släppt nio stycken album.

2007 släppte hon och Lars Winnerbäck låten Om du lämnade mig nu, en låt som blev artistens andra stora hit.

Sedan många år tillbaka lever hon ihop med sin kärlek Sonny Gustafsson, 40, som även han jobbar med musik. Paret har skrivit många låtar ihop.

Miss Lis plötsliga sjukdomsbesked

För nio år sedan diagnosticerades Miss Li med reaktiv artrit, en kronisk ledinflammation som troligen orsakats av salmonella. Hon sattes på tunga mediciner – och läkarnas ord var då minst lika tunga:

– De sa att jag troligen aldrig mer skulle kunna uppträda och inte kunna leva som jag gjorde, har artisten tidigare berättat.

Istället för att ge upp la honom kosten, minskade på gluten och mjöl och började gå långa promenader. Långsamt blev behovet av medicinerna mindre och till sist behövde hon dem knappt längre. Idag har Miss Li helt omvärderat sjukdomen.

– Jag levde så vilt, så sjukdomen fick mig att stanna upp. Att göra sådana enkla saker som att ta det lugnt, läsa en bok. Det var helt nytt för mig. Det gav mig helt ny livsinsikt. Min sjukdom kanske räddade mitt liv.

Av Saga Pettersson

Foto: TT/Anders Wiklund, TT/Karin Törnblom

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: