Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Allt om Jill Biden – USA:s nya First Lady

09 nov, 2020, 05:00 
Jessica Rådne
joe biden president jill biden
Maktskiftet i Vita huset är ett faktum och in kliver nu en ny First Lady – Jill Biden, 69. Här har vi samlat allt du vill veta om henne!
Annons
Jill och Joe Bidens gripande kärlekshistoria - så träffades paretBrand logo
Jill och Joe Bidens gripande kärlekshistoria - så träffades paret

Året var 1975 när Jill Jacobs, då 24, träffade sin nuvarande make, USA:s nya president, Joe Biden, då 33, på en blinddejt. De gick på bio och Jill noterade redan den kvällen att Joe var en gentleman.

”Jag hade tidigare dejtat killar i jeans och tofflor och t-shirts. Han dök upp i en sportig kappa och loafers, och jag tänkte ’Gud, detta kommer aldrig att fungera, aldrig någonsin.’ Han var nio år äldre än mig! Men vi gick och såg A man and a woman på en biograf i Philadephia, och klickade verkligen. När vi kom hem… och han skakade min hand godnatt… gick jag in och ringde upp min mamma klockan 01 på morgonen och sa ’Mamma, jag har äntligen träffat en gentleman’”, har Jill berättat i en intervju med Vouge.

Så vem är hon själv, Jill Biden?

Jill Biden USA:s nya First Lady
Jill Biden tar plats i Vita huset!

Jill Biden föddes i New Jersey 13 juni 1951. När hon var liten flyttade familjen till Willow Grove i Pennsylvania. Hon är äldst av fem syskon, alla systrar.

Annons

Jill höll Joe Biden på sträckbänken

Trots att Jill visste att Joe var en gentleman skulle det krävas fem frierier från honom innan hon till slut svarade ”Ja!”. För när Jill och Joe träffades var han änkeman med två små barn, sedan hans tidigare hustru och en av döttrarna hade gått bort i en tragisk bilolycka.

Jill menade att hon inte ville kliva in i familjens liv innan hon var helt säker på att relationen skulle hålla.

”För de hade redan förlorat sin mamma, och jag hade inte velat att de förlorade en till mamma. Så jag behövde vara 100% säker”, förklarade hon i Vouge.

Sex år efter att de träffats fick Jill och Joe Biden ett gemensamt barn, dottern Ashley Biden, 39. Hon är Jills förstfödda, och Joes fjärde barn. År 2015 dog Ashleys bror, Joes son Beau, endast 46 år gammal sedan han drabbats av en hjärntumör.

Beau Biden lämnade efter sig två egna barn, Natalie Biden och Robert Hunter Biden II. Joes andra son, Robert Hunter Biden har tre barn; Naomi, Finnegan och Maisy Biden.

Annons

De alla gör Jill Biden till en stolt mor och farmor.

Alla familjen Bidens barn är utflugna men kvar i hushållet finns deras pälsklingar, hundarna Champ och Major, som naturligtvis följer med i flytten till Vita huset.

Arbetat som lärare

Under Joe Bidens valkampanj har Jill engagerat sig i sin makes ambitiösa plan att bli USA:s nästa president, samtidigt som hon själv har arbetat vidare med sitt jobb som lärare. Jill Biden är så väl grund- som högskolelärare och har doktorerat i pedagogik. Hon undervisar bland annat i engelska och tänker fortsätta att göra så även som First Lady.

”Till alla er som arbetar i utbildningsväsendet – nu har ni en av era egna i Vita huset”, sa maken Joe i sitt tal till nationen sedan det stod klart att han vunnit presidentvalet.

Under president Barack Obamas tid vid makten 2008-2016 var Joe Biden vice president, vilket innebar att Jill var Second Lady. Hon är alltså redan väl insatt i arbetet i Vita huset och har redan lyckats kombinera läraryrket och politiken i många år.

Annons

Dolda succén

Jills kärlek till barn och det engelska språket har tagit sig uttryck i hennes författarskap, hon har nämligen skrivit tre bästsäljande böcker, varav två är just barnböcker. Den tredje boken är en självbiografi, Where the light enters, som släpptes i augusti i år.

Både Joe och Jill finns på Instagram och på alla hjärtans dag i fjol delade Joe en bild på dem båda där han passade på att avslöja sitt fina smeknamn på Jill; Jilly.

”Glad alla hjärtans dag till kärleken i mitt liv och livet i min kärlek. Jag älskar dig, Jilly”, skrev Joe till sin hustru.

Foto: TT

Annons