Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allvarliga anklagelser mot Historien om Sverige – SVT tvingas erkänna

27 nov, 2023, 13:00 
Historien om Sverige
Historien om Sverige får hårda anklagelser – här är SVT:s svar.
Annons

Historien om Sverige är en enorm satsning från SVT:s sida. För att på tio avsnitt kunna berätta om hur vårt land blev till tog man hjälp av över 300 experter. Det är bakom kameran, framför kommer sammanlagt över 100 skådespelare och statister dyka upp under seriens gång.

Simon J Berger är programledare.

– Nörden i mig är helt lyrisk. Det smäller ju av på alla de här inspelningarna. Det är som ett långfilmsätt, efter långfilmsätt, efter långfilmsätt. Och nu har vi en hel miljö till och nu är det plötsligt hos romarna. Hur fan kan vi göra det här? Det är så häftigt, berättade Simon när Svensk Dam fick en pratstund med stjärnan inför premiären.

– Det är så otroligt roligt att vara på ett set där man gör den här sortens fiktiv gestaltning, men där prion är att få det att bli så absolut historiskt korrekt som vi överhuvudtaget kan.

Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?Brand logo
Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?

Allvarliga anklagelser mot Historien om Sverige

Men nu har allvarliga anklagelser riktats mot Historien om Sverige. Sydsvenskans krönikör Mattias Oscarsson hävdar att programmet är ett plagiat av ett danskt program med en bekant titel: Historien om Danmark.

Historien om Sverige
Vilken resa vi bjuds på!

Det sändes i danska DR 2017, med Hollywood-skådisen Lars Mikkelsen som programledare.

Mattias har jämfört de båda programmen sida vid sida.

Annons

"Det är ju inte bara det att scener är identiska, utan att upplägget med en anakronistisk berättare som stiger in i scenerna är detsamma", skriver Mattias.

SVT:s erkännande om Historien om Sverige

Mattias menar att den svenska versionen stundtals är en "karbonkopia". Och han lyckas få fram ett litet erkännande från SVT.

"När jag mejlar med en av den svenska seriens producenter, Patrick Bratt, får jag reda på att det, nej – det är inte alls fråga om ett samarbete utan att man har tagit inspiration från den danska serien. Och att man var medveten om likheterna då man framför allt skrev manus till det första avsnittet om stenåldern", skriver han.

Annons