Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Älskade Arne Hegerfors svåra tid – vännens sista sorgliga telefonsamtal

29 jan, 2024, 16:52 
Så var den folkäre tv-profilens sista tid.
Annons

Under måndagseftermiddagen rapporterade SVT att tv-profilen Arne Hegerfors avlidit 81 år gammal.

I decennier har han underhållit svenskarna i rutan som kommentator och programledare, och är flerfaldigt prisbelönt.

Men den sista tiden var inte lätt. Så här var SVT-profilen Arne Hegerfors liv innan bortgången.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Arne Hegerfors har gått bort – så var hans sista tid

Efter en lång och hyllad karriär gick Arne i pension 2012. Redan året innan började hälsan svikta. 2011 tvingades Arne till en akutoperation till följd av en omfattande hjärtinfarkt.

Det dröjde bara några månader innan nästa hälsosmäll: en stroke.

Med bra vård lyckades han få tillbaka en del av synen han förlorade i och med stroken, men det tog bara något år innan man upptäckte en hjärntumör.

Annons

I en intervju med Expressen kort därpå, 2015, fick han frågan om hur han tog beskedet om hjärntumören.

– Ingenting. Men jag blev inte livrädd. Jag tog det som ytterligare en sak, efter hjärtinfarkten.

Arne själv sa att han "borde nästan vara död" efter vad han gått igenom och hyllade sin hustru Kerstins outtröttliga stöd i intervju efter intervju. Det var tack vare henne som han kunde leva ett dugligt liv, menade han. På grund av hjärntumören förlorade han nämligen närminnet, bland annat.

– Orienteringsförmågan är borta och han vet inte ens vilken årstid det är på grund av närminnesförlusten. Han vet inte vilken veckodag det är och han frågar mig om det flera gånger om dagen. Men intellektet är det inget fel på. De snabba och roliga kommentarerna kommer fortfarande, berättade Kerstin för Aftonbladet.

Arne och Kerstin Hegerfors 2023.
Arne och Kerstin Hegerfors 2023.Carolina Byrmo / Aftonbladet / TT

Vännens sorgliga sista telefonsamtal till Arne Hegerfors

Trots att Arne Hegerfors liv förändrades drastiskt av en stroke, hjärntumör och hjärtinfarkt så tätt inpå varandra, höll han humöret uppe.

Annons

– Det är ju ett mirakel att jag klarat mig trots att jag drabbats av alla sjukdomar. Jag har haft tur att läkarvetenskapen gått framåt och räddat mig, men den största anledningen till att jag mår så bra som jag gör i dag är förstås Kerstin. Hon gör allt för mig, sa han till Expressen så sent som i slutet av december.

Den sista tiden kantades starkt av Arnes hälsoproblem. Han höll sig mest hemma i våningen med frun Kerstin. Och i november i fjol kom nästa smäll. Arne lades in på sjukhus med Covid-19 och hjärtsvikt, och fick vårdas där i tre veckor rapporterade Expressen.

Den 29 januari kom beskedet att Arne Hegerfors somnat in 81 år gammal. Expressen kontaktade Arnes ständige parhäst Anders ”Ankan” Parmström som berättade om det sista sorgliga telefonsamtalet med vännen, som ägde rum den 22 januari.

– Jag visste att han var knackig efter det samtalet. Jag märkte att han var sämre än vad han hade varit hela hösten. Han orkade ingenting, han orkade inte ens se Idrottsgalan på tv. Kerstin berättade att han inte ens orkade se på tv i tio minuter, säger Anders Parmström till tidningen.

– Då visste jag att det inte var många minuter eller dagar kvar...

Arne Hegerfors 1974.
Arne Hegerfors 1974.Bo-Aje Mellin/SVT

Foto: TT

Annons