Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Älskade profilen Lisa Syrén, 68 tvingas bort från radion efter 38 år: "Hade gärna fortsatt"

30 dec, 2023, 11:47 

Nu är det slut. Lisa Syrén lämnar radion mot sin vilja.

Annons

Lisa Syrén är en av Sveriges Radios allra främsta profiler. Och det är inte konstigt – i hela 38 år har hon hållit svenskarna sällskap i etern.

Nu kommer det dock eka tomt i tablån. Lisa tvingas bort från sitt jobb, och nu sätter hon ord på tomheten.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Därför tvingas Lisa Syrén bort från Sveriges Radio

Nyheten kom i mitten av december, att Lisa Syrén kommer lämna sin tjänst på Sveriges Radio. Kanalen själva berättade då att det inte är hennes egna beslut, utan något de gör för att spara pengar:

–Att Lisa slutar vid denna tidpunkt, vid 68 års ålder är inget hon valde själv utan en konsekvens av att Sveriges Radio måste spara pengar. Omkring en kvarts miljard ska sparas in i detta stora stålbad de närmaste åren. Vare sig P4 Plus eller Lisa önskar detta, men det är dessvärre en hård verklighet.

Annons

Lisa var med och startade det älskade programmet Karlavagnen 1993, och ledde det omtyckta Ring så spelar vi mellan 1996 och 2018. Från och med 2018 fram tills nu, har hon hörts i Önskesöndag.

Nu sätter Lisa ord på sorgen för första gången, i en intervju med Aftonbladet.

Lisa Syrén

Lisa Syréns egna ord om sorgen – tvingas bort från sitt jobb

I intervjun konstaterar Lisa, precis som Sveriges Radio, att det inte är hennes beslut att lämna. Hon hade dessutom en stor milstolpe framför sig, men hon vill inte "avsluta sin karriär i bitterhet".

Annons

– Jag hade gärna fortsatt ett tag till, men nu är det så här. Jag väljer att se det som att jag nu får hjälp att ta det här beslutet. Annars hade det varit härligt att få 40 år på radion och då hade jag fyllt 70 år. Det var min plan, men nu är det så här och då får jag acceptera det.

Hon berättar att hon inte blev särskilt förvånad, eftersom hon kände till att Sveriges Radio behövde skära ned.

Dessutom tror hon att hennes ålder påverkade beslutet.

– Ja, det tror jag. Jag stod nog på tur. Min kompis Uffe Elfving jobbade till han var 78. Men det är viktigt i ett åldrande Sverige att det finns programledare som är äldre, säger hon till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons