Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Amelia Adamos beslut efter tragedin – sanningen om drömresan

10 jun, 2024, 08:00 
Albin Bramstedt
Amelia Adamo.
Karin Törnblom/TT
Det har snart gått fyra månader sedan Amelia Adamos man Lucio Benvenuto gick ur tiden. Nu berättar hon om framtiden och planerna efter den tragiska nyheten.
Annons
Amelia Adamos uppmaning till kvinnor: ”Skaffa ett fuck off-kapital!”Brand logo
Amelia Adamos uppmaning till kvinnor: ”Skaffa ett fuck off-kapital!”

Hon har i över 40 år varit känd som en av landets skickligaste journalister. Efter att ha börjat på Svensk Damtidning 1975 var karriären utmätt för Amelia Adamo.

Men efter att ha varit på tidningen beslutade hon sig 1979 för att fortsätta karriären som reporter på tidsskriften Husmodern.

Mest känd är Amelia dock för att ha grundat damtidningen "Amelia", 1995, och även som featurechef på Aftonbladet.

Hon hann även med att vinna stora Journalistpriset 1986 och 2003.

Men den senaste tiden har Amelia varit i svenskarnas medvetande av en annan anledning. I februari i år blev det nämligen känt att hennes man, Lucio Benvenuto, gått bort efter en tids kamp mot cancer. Ett både väntat och oväntat besked, enligt Amelia.

Annons

– Även om man är beredd, vilket jag tyckte att jag var, kan man inte förbereda sig helt för det. Jag visste inte att han skulle dö så fort, säger hon till Svensk Damtidning.

Lucio Benvenuto och Amelia Adamo.
Amelia med sin älskade Lucio.Karin Törnblom/TT

Hon fortsätter:

– Det kommer ändå som en snyting.

Blickar försiktigt mot framtiden

Amelia är född i Rom men kom till Sverige 1947, blott nio månader gammal, tillsammans med sin mamma. Hon och Lucio förenades i en liknande historia, eftersom även han är född i Italien. Men till Sverige anlände han inte förrän vid 21 års ålder.

Lucio lämnade ett stort tomrum efter sig, och Amelia har varit öppen med att det är väldigt svårt att tänka på något annat om dagarna.

Istället försöker hon fylla tiden med vardagsaktiviteter och i sommar har hon ett späckat schema.

Annons

– Jag har föreläsningar i sommar och moderatorsuppdrag i höst. Om någon vill ha mig kommer jag gärna. Jag ska även inviga utställningen "Den svenska tanten" på Krapperups slott i Skåne, berättar Amelia.

Sixten Adamo och Amelia Adamo.
Amelia med sitt barnbarn Sixten Adamo.Karin Törnblom/TT

Utställningen är ett konstprojekt som föddes 1995 av konstnären Susanna Arwin från Växjö. "Den svenska tanten" står för en utveckling av den gamla kvinnorollen, något Amelia tycker är viktigt.

– Jag ska prata om något som ligger mig varmt om hjärtat – kvinnor från min generation, tanter som inte är tanter, säger hon.

Sommarens resor

Men det är inte bara arbete. Amelia ska vandra i Arjeplog och åka till sitt älskade Italien.

– Jag åker med delar av familjen till en provins som heter Marche, säger hon.

Det är som sagt ett fullspäckat schema, som innefattar fler världsdelar än Europa. För Svensk Damtidning berättade Amelia att Lucio hoppats på att kunna åka till hotellet "The Palms" på Zanzibar. Men de planerna fick göras om.

– Jag tar med mitt tjugoåriga barnbarn dit istället. Vi åker under en period man inte vanligtvis reser till Afrika, trots att jag tycker att man kan åka dit jämt, säger Amalia.

Foto: Karin Törnblom/TT

Annons