Amie Bramme Sey: ”När jag är ledig vill jag vara med familjen”

Visst blir man nyfiken på härliga Amie Bramme Sey när man ser henne i På Spåret? Vi har mött en rutinerad journalist som älskar sitt jobb, hiphop och mammaliv – och att resa!

En avbruten journalistutbildning på Södertörns högskola var inget som stoppade Amie Bramme Sey, snarare tvärtom. 31-åriga Amie har gjort en lysande karriär som innefattar bland annat eget radioprogram, intervjuresor för Sveriges Radio och SVT till Afrika och USA, programledaruppdrag för TV3 och medverkan i SVT:s På Spåret.

Att träffa Amie är lite som en vitamininjektion. Hon rusar in på kaféet där vi stämt möte, hälsar på en massa stammisar och slår sig ner och beställer en frukostmacka. Kaféet, som Amie valt ut, är nämligen känt för att leverera frukost hela dagen. Bra för Amie som missat frukosten efter att ha suttit i Aftonbladets Morgon-TV med kollegorna Robert Aschberg, Lena Mellin och Johan Norberg samma morgon. Sedan fyra år är Amie knuten till Aftonbladet med undantag av 14 månaders mammaledighet.

Dottern Eira är född på Alla hjärtans dag för snart tre år sedan. Men nu är det full fart i arbetskalendern igen, och två dagar innan vårt möte har Amie programlett Svenska Hjältargalan för TV3 tillsammans med Peter Settman.

När det gäller tävlandet tillsammans med radiojournalisten Gunnar Bohlin i På spåret, är utgången i skrivande stund en hemlighet, men enligt Amie kompletterar de varandra.

– Vi har olika världar. Gunnar kom till radion samma år som jag föddes, 1987, och det är 30 år mellan oss, säger Amie.

Båda är dock radiojournalister i själ och hjärta, även om Amie numer tillhör Aftonbladets TV-redaktion. Det hela började när Amie var gäst i Metropol i P5 och berättade om Rättviseförmedlingen. Sedan blev hon en återkommande gäst och när man sökte en researcher för programmet, sökte hon jobbet och fick det, trots avhoppet från journaliststudierna.

– Sedan blev jag allt i allo åt Sanna Bråding, som var programledare, och till slut fick jag leda programmet själv. Det var en fantastisk skola, vi sände direkt tre timmar varje dag, och jag fick verkligen lära mig att göra radio.

Amie Bramme Sey och Gunnar Bohlin i På Spåret

Amie Bramme Sey och Gunnar Bohlin i På Spåret

Amie är uppväxt med musik, mest hiphop, och hon har varit diskjockey och drivit klubbar, bland annat på Fredsgatan 12, med kompisar. Och även om hon älskar den typen av musik, blev det med tiden lite tveeggat, feminist och medveten kvinna, som hon är.

– Jag har ju sett kvinnorna i hiphop-videorna, ofta var de strippor, men jag hade aldrig hört någon berätta deras historia. Jag ville gärna spegla det amerikanska samhället genom dem. Därför fick jag göra en reportageserie i USA tillsammans med min kusin, Fanna Ndow Norrby för SVT, Amies & Fannas Striptrip. Vi träffade kvinnor som strippade i videor och på klubbar i New York, Miami och Atlanta. För mig blev det ännu en dimension eftersom jag hade fått barn själv, och många av de här kvinnorna på samhällets botten hade också barn.

Amie och hennes kusin har länge varit engagerade i rörelsen mot antirasism, och deras poddradio Raseriet, har blivit något av en folkrörelse.

– Det började med Fannas bok Svart kvinna, som jag också medverkar i. Vi har också rest runt med Raseriet. Typiskt för den är att vi först tar upp något kul, musik och relationer till exempel, men på slutet av varje program tar vi upp någon allvarlig händelse som har med rasism att göra. Det kan vara självupplevt eller en nyhet.

Amie är en stark person, drivande, gladlynt och intelligent. Mycket tackar nog hon sin mamma Katarina Bramme för en lycklig uppväxt. Tillsammans med modern och två syskon växte hon upp i ett kollektivhus på Södermalm. På fädernet har hon rötter i Gambia, och hon har varit där flera gånger och träffat fastrar och kusiner.

– Nu när jag har barn känns det ännu viktigare att föra vidare det arvet till min dotter. Jag är intresserad av Afrika och har besökt flera andra länder där. Men Eira, min dotter, är halvargentinska, så drömresan går till Argentina och Buenos Aires. Min pojkvän Lucien kommer därifrån och har familj där.

Amie Bramme Sey i stor intervju om livet, på spåret och föräldraskapet

Amie skrattar och säger att hon måste börja plugga spanska, för Eiras pappa har börjat prata spanska med henne. Lucien fanns i Amies bekantskapskrets sedan många år, men nu är de en familj och bor i Skarpnäck.

– Min pojkvän är videoklippare och redigerare men även konstnär. Han är mycket konstnärligare än jag!

Amie reser en del i jobbet och privat älskar hon att resa.

– Min pojkvän och jag var på Kuba för ett tag sedan. Det var fantastiskt, visserligen nedgånget men det var som att tiden stod till. Sedan gillar jag London och New York, men Paris är favoritstaden. Jag var au pair där när jag var 20 år och det är ju en fantastiskt romantisk stad.

Redan då var Amie vegetarian, det blev hon när var 13, systern blev det när hon var 9 år, men det var inga problem i kollektivhuset. Man åt för det mesta vegetariskt och det var en bra miljö för barn att växa upp i. Det fanns alltid barn att leka med, och när Amie kom upp i 14-årsåldern fick hon vara barnvakt åt andra barn i huset.

Åren i Stockholms klubbliv är förstås över, även om kärleken till musik, mest hiphop och soul, finns kvar och något som hon har nytta av yrkesmässigt. Numera är det bara dottern som gäller på lediga dagar.

– Jag jobbar ganska mycket nu efter mammaledigheten, så är jag ledig, vill jag bara vara med Eira och umgås med kompisar som också har barn. Och skulle jag behöva barnvakt, kommer gärna min mamma. Hon vill vara med Eira jämt, precis som jag!

Fakta: Amie Bramme Sey

  • Född: 1987.
  • Familj: Sambon Lucien, videokonstnär, dotter Eira, 2 år.
  • Bor: Skarpnäck.
  • Aktuell: SVT:s nya miniserie Amie & Fannas Striptrip, På spåret.
  • Favoritkök: Gärna italienskt. Gillar allt utom kött.

Läs mer:

Josefin Johansson: ”Att jobba med humor var det enda jag ville”

Augustifamiljen avslutar samarbetet med ”På Spåret”

Claes Elfsberg om stora intervjun med drottning Silvia: ”Aldrig hört henne öppna upp så om familjen”

TEXT: KARIN EKHAMMAR

FOTO: PER ARVIDSSON, SVT, TT