Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anders Wallensten försvann från rampljuset – det här gör statsepidemiologen i dag

25 jul, 2021, 06:00 
AvFredrik Jönsson
Anders Wallensten – det här gör han i dag
Han syntes i presskonferenser och intervjuer - han fick en egen hashtag. Men sedan försvann biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten från rampljuset.
Annons
5 frågor & svar efter Victorias och Daniels covid-beskedBrand logo
5 frågor & svar efter Victorias och Daniels covid-besked

Under coronapandemin höll regeringen och statsepidemiologerna mängder av presskonferenser. Detta för att svenska folket, arbetsgivare och privatpersoner skulle hålla sig ajour med smittläget i landet. Och en av personerna som syntes i rampljuset var Anders Wallensten, 47. Biträdande statsepidemiolog.

Anders Wallensten gjorde oändligt många intervjuer och expertutlåtanden. Från att ha arbetat i det tysta blev han plötsligt känd över ett helt land.

– Det är en smått bisarr situation för någon som är van att jobba på ett kontor, sa han i en intervju med Dagens Nyheter i maj 2020.

Han fick ta emot mycket lovord, både för insats i media men också för sitt utseende. Han fick hashtagen #smittskyddsbae.

– Alla typer av komplimanger är oftast trevliga, sa Anders om smeknamnet som cirkulerade i sociala medier.

Annons

Men uppmärksamheten var också tärande. Anders har berättat att han kände sig ”manglad” och i höstas försvann han från rampljuset. Efter det har svenska folket inte sett honom vid några presskonferenser.

I december i fjol släppte han boken ”Hälsogåtan”. Den handlar om hur kroppen fungerar, samt om mat, motion och relationer.

Nyligen deltog Anders i Kristin Kaspersens podd ”Nyfiken på”. I avsnittet, som sändes den 19 juni i år, pratar han om att han har försökt att lära sig spela piano. Dessutom berättar han om sin bok och sin situation den här sommaren.

– Jag har semester i slutet av sommaren, då får vi se hur det ser ut. Det är nog som många andra tänker, att det här har varit en tankeställare på många sätt. Att man inte kan förutsäga allting i livet, och det gäller ju verkligen det här, säger han i podden.

Foto: TT

Annons